2022, december 6.
6.1 C
Budapest
-10.1 C
Moszkva

A kazah külügyminisztérium bekérette az ukrán nagykövetet az oroszokról szóló kijelentései miatt

A kazah külügyminisztérium bekérette Petro Vrublevszkij ukrán nagykövetet és tiltakozott nála az oroszokról tett megjegyzései miatt – jelentette be a minisztérium sajtószolgálata.

Vrublevszkij augusztus 21-én adott interjút a kazahsztáni bloggernek, Diasz Kuzairovnak. A videóban konkrétan azt mondja, hogy a kijevi rezsim megpróbál minél több orosz embert megölni, hogy a gyerekeiknek már kevesebbet kelljen.

“A kazah fél kifejezte azt az álláspontját, hogy az ilyen kijelentések elfogadhatatlanok és összeegyeztethetetlenek egy külföldi állam nagykövetének tevékenységével. Az ilyen akciók nem károsíthatják az államok közötti baráti kapcsolatokat” – mondta a külügyminisztérium.

A Vrublevszkij nyilatkozatáról készült videó indulatokat váltott ki. A Kazah Népek Gyűlése határozottan elítélte kijelentéseit, a Kazahsztáni Orosz, Szláv és Kozák Szervezetek Szövetsége pedig felszólított arra, hogy a nagykövetet utasítsák ki az országból.

A maga részéről az orosz Nyomozó Bizottság elnöke, Alekszandr Basztrykin utasítást adott arra, hogy Vrublevszkij vallomásait jogi szempontból értékeljék.

Ukrán politikusok és közéleti személyiségek többször tettek oroszgyűlölő kijelentéseket.

Borisz Filatov, Dnyipro polgármestere például az oroszokról szólva “ezeknek az alantas embereknek a megölésére” szólított fel az egész világon, míg Fakhrudin Sharafmal, a Krím 24 televíziós csatorna újságírója élő adásban idézte Adolf Eichmann náci bűnözőt, és az oroszok népirtására és az orosz gyermekek meggyilkolására szólított fel.

Oroszország február 24. óta katonai műveletet folytat Ukrajna denácifikálására és demilitarizálására. Vlagyimir Putyin feladatának nevezte, hogy “megvédje azokat az embereket, akiket a kijevi rezsim nyolc éven át bántalmazott, népirtásnak vetett alá”. Az elnök szerint a művelet végső célja a Donbassz felszabadítása és az Oroszország saját biztonságát garantáló feltételek megteremtése.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zurabisvili: már harminchárom grúz katona halt meg Ukrajnában

Harminchárom, az ukrán erőket támogató grúz katona halt meg Ukrajnában - közölte Szalome Zurabisvili georgiai elnök hétfőn Varsóban, a lengyel  hivatali partnerével, Andrzej Dudával közösen...

Ezért volt ma rakétaeső: ukrán dróntámadás ért két orosz katonai repülőteret

Ukrajna támadást intézett katonai repülőterek ellen Szaratov és Rjazán térségében, három orosz katona meghalt - közölte a védelmi minisztérium sajtószolgálata. Erre válaszul indult a...

Rakéta áradat tart Ukrajna felé, több irányból – percről-percre frissítjük

Hétfő van, mondhatni menetrend szerint érkeznek az orosz rakéták az ukrajnai infrastruktúra ellen. Ukrán jelentések szerin masszív rakétatámadás kezdődött.  Kövesse az eseményeket percről percre.