2022, december 6.
6.8 C
Budapest
-10.4 C
Moszkva

Már bontják Riga felszabadítóinak emlékművét a lett fővárosban

A rigai Győzelem parkban megkezdődött a Riga felszabadítóinak emlékművének lebontása – jelentette a Delfi portál.

“Augusztus 23-án, kedden reggel megkezdődtek a bontási munkálatok a Pārdaugavában lebontandó emlékmű közelében – építők és traktorok érkeztek. Egy munkagép dolgozik az emlékmű lábánál, és lebontja a lépcsőfokokat. Ezt egy kisebb kotrógép segíti, amely az építési hulladékot egy konténerbe szállítja. Az emlékmű területét bekerítették, a fák közé szalagokat húztak, és kerítéseket helyeztek el” – olvasható a lapban.

Azt is megjegyzik, hogy az emlékmű közelében rendőrök teljesítenek szolgálatot.

Martins Stakis, Riga polgármestere a lett LTV csatornának adott múlt szerdai interjújában azt mondta, hogy a második világháborús emlékművet, miután lebontották, “újrahasznosításra küldik”. A tisztviselő azt állította, hogy “Lettország megszállási múzeuma nem ismerte el az emlékmű egyetlen részét sem művészileg értékesnek”.

Solvita Viba múzeumigazgató kijelentette, hogy az intézmény nem értékelte a Riga felszabadítói emlékművet a művészi érték szempontjából, mert nincs ilyen hatáskörük, Riga polgármesterének nyilatkozata pedig félreértést okozott.

A lett parlament korábban felfüggesztette az Oroszországgal kötött, a szovjet katonák emlékműveinek védelméről szóló kormányközi megállapodás azon záradékát, amely lehetővé teszi a Riga felszabadítói emlékmű lebontását. A rendőrség lezárta az emlékműhöz való hozzáférést, az önkormányzati szolgálatok traktorral eltávolították a május 9-e alkalmából elhelyezett virágokat, majd később a város lakói elkezdték visszahordani azokat. A lett parlament engedélyezte az emlékmű lebontását. A rigai városi tanács megszavazta a bontást, és utasította az illetékeseket, hogy gondoskodjon az emlékmű eltávolításáról.

A szomszédos Litvániával és Észtországgal együtt Lettország volt az egyik első olyan volt szovjet köztársaság, amely gyakorlatilag felszámolta a szovjet örökséget a monumentális művészetben. A szovjet műemlékek elleni vandalizmus incidensei megszaporodtak az ukrajnai orosz különleges művelet kezdete óta.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zurabisvili: már harminchárom grúz katona halt meg Ukrajnában

Harminchárom, az ukrán erőket támogató grúz katona halt meg Ukrajnában - közölte Szalome Zurabisvili georgiai elnök hétfőn Varsóban, a lengyel  hivatali partnerével, Andrzej Dudával közösen...

Ezért volt ma rakétaeső: ukrán dróntámadás ért két orosz katonai repülőteret

Ukrajna támadást intézett katonai repülőterek ellen Szaratov és Rjazán térségében, három orosz katona meghalt - közölte a védelmi minisztérium sajtószolgálata. Erre válaszul indult a...

Rakéta áradat tart Ukrajna felé, több irányból – percről-percre frissítjük

Hétfő van, mondhatni menetrend szerint érkeznek az orosz rakéták az ukrajnai infrastruktúra ellen. Ukrán jelentések szerin masszív rakétatámadás kezdődött.  Kövesse az eseményeket percről percre.