2022, december 8.
0.2 C
Budapest
-8.9 C
Moszkva

Bloomberg: 75 százalékkal emelkedett Kína orosz energetikai importja

Az ukrajnai konfliktus kezdete és az azt követő Moszkva és a Nyugat közötti szankcióháború óta 75 százalékkal emelkedett az orosz energia kínai importja – jelentette hétfőn a Bloomberg a legfrissebb kínai vámadatokra hivatkozva.

A március és július közötti időszakra vonatkozó adatok szerint Peking orosz nyersolaj, olajtermékek, gáz és szén vásárlása 35 milliárd dollárra emelkedett az egy évvel korábbi mintegy 20 milliárd dollárról.

A növekedés azért következett be, mert Kína kihasználja az orosz energiaexportra vonatkozó kedvezményeket, amelyeket azért vezettek be, hogy új vásárlókat vonzzanak, miután számos nyugati állam az Ukrajnával kapcsolatos szankciók miatt kerülni kezdte az orosz termékeket.

Kína júliusban rekordmennyiségű orosz szenet importált – 7,4 millió tonnát -, ami 14%-kal több, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Ezzel Oroszország a múlt hónapban Kína első számú tüzelőanyag-szállítójává vált, és Indonéziát a második helyre szorította vissza.

Az Oroszországból Kínába irányuló nyersolajimport júliusban némileg csökkent júniushoz képest, de még így is 8%-kal magasabb volt, mint az előző év azonos hónapjában, 7,15 millió tonna.

A cseppfolyósított földgáz (LNG) szállítása 20%-kal nőtt az előző évhez képest. Ez a szám nem tartalmazza a csővezetéken keresztül történő importot, amely a gáz fő szállítási útvonala Oroszországból Kínába, ami azt jelenti, hogy a tényleges importmennyiség sokkal nagyobb lehet.

Összességében Kína júliusban 7,2 milliárd dollárt költött orosz üzemanyagimportra, szemben a tavalyi év azonos hónapjának 4,7 milliárd dollárjával.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Putyin: az ukrajnai katonai művelet hosszabb ideig folytatódhat

Az ukrajnai katonai művelet még egy ideig folytatódhat - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán a Civil Társadalmi és Emberi Jogi Tanács ülésén....

Külföldi zsoldosokra és nyugati fegyverekre mértek csapást az orosz erők

Az orosz hadsereg csapást mért a külföldi zsoldosok ideiglenes telepítési pontjára a Harkovi területen található Borivszke (Borovszkoje) falu közelében - közölte az védelmi minisztérium....

Newsweek: az ukrán energetikai infrastruktúra heteken belül teljesen összeomlik

Ukrajna energetikai infrastruktúrájának működése karácsonyra teljesen leállhat - írja a Newsweek a Mercy Corps nevű civil szervezetre hivatkozva. "Az energetikai infrastruktúra heteken belül teljesen összeomolhat,...