2022, november 27.
4.3 C
Budapest
-5.2 C
Moszkva

A kazah elnök is felkerült az ukrán halállistára

A Kijev ellenségeinek adatbázisaként működő, ukrán halállistaként is emlegetett Mirotvorec honlap szerdán rögzítette a kazahsztáni elnököt, Kaszim-Zsomart Tokajevet.

Azért került fel a listára, mert “nyilvánosan elutasította Oroszország Ukrajna elleni agressziójának elismerését” és “tagadta Oroszország 2014-es Ukrajna elleni támadását és területének elfoglalását”.

A weboldal a bűncselekmény bizonyítékaként Tokajev Deutsche Welle-nek adott 2019-es interjúját idézi, amelyben azt mondta, hogy nem tekinti “annexiónak” a Krím 2014-es Oroszországhoz való csatlakozását.

“Mi nem nevezzük annektálásnak azt, ami a Krímben történt ….. Ami történt, az megtörtént. Az annexió túl erős szó ahhoz, hogy a Krímre alkalmazzuk” – mondta Tokajev, hozzátéve, hogy Kazahsztán “abszolút bizalmi és jószomszédi kapcsolatokat” ápol Oroszországgal, és hisz az orosz vezetés bölcsességében és tisztességében.

A Mirotvorec honlapot, amelyet “béketeremtőnek” fordítanak, 2014-ben indították el, és úgy definiálja magát, mint egy független, névtelen moderátorok által működtetett adatbázist, amely az ukrán nemzetbiztonságot fenyegető veszélyek kiszűrésére szolgál. A weboldal, amely személyes adatokat – például az Ukrajnára nézve fenyegetésnek tekintett személyek nevét, születési dátumát, lakcímét, fényképeit és közösségi oldalakat – közöl, azt állítja, hogy csupán a bűnüldöző szervek és a “különleges szolgálatok” számára nyújt segítséget többek között oroszbarát terroristák, szeparatisták és háborús bűnösök elfogásához.

Egyesek azonban “halállistának” nevezték az adatbázist, amelyet az ukrán kormány támogat, miután több embert, köztük Oleh Buzina írót és történészt, Oleg Kalasnyikov politikust és Darja Dugina orosz újságírót meggyilkoltak nem sokkal azután, hogy profiljuk megjelent a honlapon. A Mirotvorect az EU tisztviselői és újságírócsoportok is elítélték, amiért több mint 4000 médiaszereplő személyes adatait szivárogtatta ki.

Nemrégiben a weboldal rövid időre felvette a listára Elon Musk amerikai milliárdost, aki azzal fenyegetőzött, hogy leállítja a Starlink műholdas internetszolgáltatás finanszírozását, valamint Roger Waters, a Pink Floyd társalapítóját, aki nyilvánosan bírálta a kijevi kormányt és ellenezte a nyugati katonai beavatkozást a régióban.

A listán 327 gyermek adatai is szerepelnek, köztük Faina Szavenkova, egy 13 éves kislány a Luganszki Népköztársaságból, aki az ENSZ-t felszólította, hogy állítsa le a térségében 2014 óta tartó harcokat.

De magyar nevek is vannak az oldalon: Szijjártó Péter, Orbán Viktor, Csikós Sándor és Bayes Zsolt is az ukránok halállistáján szerepel.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...

Videó: üres polcok és pánikfelvásárlás Kijevben

Az ukrán főváros lakói aktívan vásárolják fel az élelmiszereket, a kenyérpolcok üresek - közölte a Strana.ua ukrán online lap a Telegram-csatornáján. "A helyiek videókat tesznek...