2022, december 9.
3.5 C
Budapest
-4 C
Moszkva

A Pink Floyd legendája is felkerült az ukrán halállistára

Roger Waters brit rocksztár, a Pink Floyd egyik alapítója felkerült az ukrán “halállistára”, miután felszólalt a nyugati katonai beavatkozás ellen, és felszólította Kijevet, hogy kössön békét Oroszországgal.

A Rolling Stone-nak adott, kedden megjelent interjújában a 79 éves zenész visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint orosz álláspontot ismételget az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban.

“Ne felejtsék el, hogy rajta vagyok a halállistán, amelyet az ukrán kormány támogat. Rajta vagyok a kibaszott listán, és nemrég embereket öltek meg… Amikor megölnek, a képedre ráírják, hogy ‘likvidálva’. Nos, én is egyike vagyok azoknak a kib*szott képeknek.”

Waters példaként hozta fel Darja Dugina orosz újságírónőt, akit augusztusban gyilkoltak meg, miután felkerült az ukrán Mirotvorec listára. Mint a zenész megjegyezte, a listára való felkerülését “likvidált” jelzéssel látták el, miután egy autós merénylet során megölték. Másokat, akik megkérdőjelezték vagy bírálták a kijevi rezsimet, például Andrea Rocchelli olasz és Andrej Stenin orosz fotóriportereket is megöltek, miután megjelentek a Mirotvorec-listán. Az oldal a feketelista célpontjainak személyes adatait sorolja fel, amelyek között politikusok és nem kormányzati szervezetek aktivistái is szerepelnek.

Waters adatlapja az ukrán halállistán

A Mirotvorec, egy független adatbázis azokról a személyekről, akiket a névtelen moderátorok az ukrán nemzetbiztonságot fenyegető veszélynek tartanak. Az oldal tagadja, hogy halállista lenne; inkább azt állítja, hogy a bűnüldöző szervek és a “különleges szolgálatok” számára szolgál információforrásként többek között oroszbarát terroristákról, szeparatistákról és háborús bűnösökről. Állítólag kapcsolatban áll az ukrán belügyminisztériummal.

Waters az év elején ellenérzéseket váltott ki, amikor azt állította, hogy Joe Biden amerikai elnök “háborús bűnös”, amiért szította az ukrán válságot, és nyílt levelet küldött Volodimir Zelenszkij ukrán elnök feleségének, amelyben arra kérte, hogy segítsen “megállítani a mészárlást” és a békemegállapodást szorgalmazta Oroszországgal. Később nyílt levelet küldött Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, amelyben garanciákat kért arra, hogy Oroszország nem terjeszkedik a Krímen és a Donbasszon túlra.

A Rolling Stone kérdésére, hogy miért nem támogatja Ukrajna ellenállását az orosz erőkkel szemben, Waters azt mondta: “Mert ez egy szükségtelen háború, és azoknak az embereknek nem kellene meghalniuk. És Oroszországot nem kellett volna arra bátorítani, hogy megszállja Ukrajnát”. Az Ukrajnában elkövetett orosz háborús bűnökről szóló jelentéseket is nyugati propagandának minősítette.

Két koncert, amelyet Waters jövő áprilisra tervezett a lengyelországi Krakkóban, lehet, hogy elmarad, mert a zenész a tárgyalásos ukrajnai békét szorgalmazza – közölte a múlt hónap végén. “A munkám drákói cenzúrázása megfosztja őket attól a lehetőségtől, hogy saját maguk döntsenek” – mondta lengyel közönségéről.

Az ukrán Mirotvorec-halállistán szerepel Faina Szavenkova, a Luganszki Népköztársaságban élő 13 éves lány is, aki felszólította az ENSZ-t, hogy vessen véget a térségében 2014 óta húzódó harcoknak. De magyarok is vannak az ukránok listáján: Orbán Viktor, Szijjártó Péter, Bayer Zsolt és Csikós Sándor.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Csaknem 100 lengyel zsoldossal végeztek az orosz erők Ukrajnában

Oroszország védelmi minisztériuma azt közölte, hogy egyetlen nap alatt számos nagy jelentőségű célpontot semmisített meg nagy pontosságú csapásokkal Ukrajnában. Köztük amerikai és német gyártmányú...

Putyin: Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir...

Klicsko: apokaliptikus télre kell készülnünk, de még nem kell evakuálni Kijevet

Az ukrán villamosenergia-hálózatot ért folyamatos orosz csapások "apokaliptikus" forgatókönyvet hozhatnak Kijevben - mondta Vitalij Klicsko polgármester szerdán a Reutersnek, de hangsúlyozta, hogy a hatóságok...