2023, január 30.
-1.4 C
Budapest
-2.5 C
Moszkva

Musk megdöbbent, hogy létezik az ukrán halállista és szerepelt is rajta

Elon Musk aggodalmát fejezte ki egy weboldal miatt, amely Kijev feltételezett ellenségeit sorolja fel, miközben azt állítja, hogy saját neve rövid időre felkerült az ukrán halállistának is nevezett Mirotvorecre, miután azzal fenyegetőzött, hogy leállítja az ukrán csapatok által aktívan használt Starlink műholdas internetszolgáltatás finanszírozását.

“Valódi ez a lista? Mi az URL?” – tweetelte a SpaceX vezérigazgatója válaszul Eva Karene Bartlett független újságírónak, aki pénteken megosztott egy vírusként terjedő képernyőképet, amelyen Musk szerepel a hírhedt adatbázisban.

“Évek óta beszélek és írok erről a listáról, miután 2019-ben felkerültem rá, de most, hogy Musk is rajta van Roger Waters és mások után, talán maga a “béketeremtő” lista is meghalhat…” – írta Bartlett.

Elon Musk neve szombatig nem szerepelt a listán, és továbbra sem világos, hogy valóban rövid ideig szerepelt-e a Mirotvorecen. Egyes jelentések szerint a profilját gyorsan kitörölték az adatbázisból, míg ukrán aktivisták azt állították, hogy a kép hamisítvány, és orosz provokációnak nevezték.

Musk követői közül sokan meglepődtek, amikor kiderült, hogy még sosem hallott az ukrán halállistáról, és példákkal bombázták őt az adatbázisban szereplő prominens közszereplőkről, akik közül néhányat már “likvidáltnak” jelöltek. Musk elismerte, hogy ez “aggasztó”, miután a Wikipedián ellenőrizte, hogy valóban létezik egy ilyen lista, és 2014 óta online maradhatott.

A Mirotvorec, azaz “Béketeremtő” egy állítólag független adatbázis azokról a személyekről, akiket a névtelen moderátorok az ukrán nemzetbiztonságot fenyegető veszélynek tartanak. Az oldal tagadja, hogy halállista lenne; inkább azt állítja, hogy a bűnüldöző szervek és a “különleges szolgálatok” számára szolgál információforrásként többek között oroszbarát terroristákról, szeparatistákról és háborús bűnösökről. Állítólag kapcsolatban áll az ukrán belügyminisztériummal.

A Mirotvorec projekt 2015-ben szerzett némi hírnevet, amikor Oleg Buzina írót és történészt, valamint Oleg Kalasnyikov politikust meggyilkolták Ukrajnában, miután profiljuk megjelent a weboldalon. 2016-ban uniós tisztviselők és újságírócsoportok elítélték a Mirotvorect, amiért több mint 4000 médiaszemélyiségről szivárogtatott ki adatokat.

Emberi jogi aktivisták felfedezték, hogy a honlapon 327 gyermek személyes adatai szerepelnek, ami arra késztette az orosz hatóságokat, hogy megosszák az ENSZ főtitkárával, Antonio Guterresszel az aggodalmukat. A honlapon olyan gyerekek személyes adatait – neveket, címeket, fényképeket, közösségi oldalakat – tették közzé, akik közül a legfiatalabb még 10 éves sincs – közölte az Elnyomás Elleni Küzdelem Alapítvány vezetője.

A “halállistán” rövid ideig szereplő Muskról szóló vádak az elmúlt két napban tették tiszteletüket a közösségi médiában, miután olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint meg akarta szüntetni az Ukrajnának nyújtott ingyenes Starlink-szolgáltatást, hacsak a Pentagon nem fedezi cége veszteségeit. Szombaton Musk hirtelen visszatáncolt és azt mondta, hogy “a pokolba vele… mi továbbra is ingyen finanszírozzuk az ukrán kormányt”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Reznyikov: Ukrajna reméli, hogy tavasszal már használhatja a nyugati harckocsikat

Az ukrán fegyveres erők valószínűleg tavasszal kezdik el használni a nyugati harckocsikat a harctéren - mondta Olekszij Reznyikov védelmi miniszter a kanadai CBC televíziós...

Megérkeztek a nagy-britanniai kiképzésre az ukrán harckocsizók

Megérkeztek Nagy-Britanniába azok az ukrán katonák, akiket a brit Challenger 2 harckocsik üzemeltetésére képeznek ki a brit fegyveres erők szakértői - közölte vasárnap a...

(+18!) Külföldi zsoldosok megcsonkított holttesteit találta meg a Wagner-csoport Bahmutban

Külföldi zsoldosok holttesteit találták meg Artyomovszk (Ukrajnában Bahmut néven ismert) városában - közölte vasárnap Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magáncég alapítója. "Ma a Wagner PMC...