2022, december 1.
3.2 C
Budapest
-12.8 C
Moszkva

Minden idők legnagyobb gabonatermése várható Oroszországban

Oroszország 2022-ben várhatóan minden idők legnagyobb gabonatermését fogja betakarítani az ország gabonaszövetsége szerint. Az előrejelzés Vlagyimir Putyin elnök múlt havi előrejelzését tükrözi.

“Történelmi rekord lesz a termés – semmiképpen sem kevesebb, mint 140 millió tonna” – mondta hétfőn újságíróknak Arkagyij Zlocsevszkij, az Orosz Gabonaunió vezetője.

A mezőgazdasági minisztérium előrejelzése szerint a gabonatermés 150 millió tonna lehet, ebből mintegy 100 millió tonna búza. Eddig minden idők legnagyobb gabonatermését, 135,4 millió tonnát 2017-ben jegyezték fel Oroszországban.

Zlocsevszkij rámutatott, hogy a belföldi árak meredeken csökkentek, és most az önköltségi ár szintjén vannak. “Emiatt a gazdák nem hajlandóak eladni és raktárakba, silókba szállítják a gabonát tárolni, várva a jobb időkre” – tette hozzá: “Ennek oka a gabona likviditásával kapcsolatos tényezők egész sora, a kereslet csökkenése”.

Szeptember végén Putyin rekord gabonatermést jósolt az idei évre. Szakértők előzetes adataira hivatkozva azt mondta: “teljesen garantált, hogy a legfontosabb tételek esetében fedezni tudjuk a saját szükségleteinket, és további forrásunk lesz az export növeléséhez”.

Oroszország az elmúlt évtizedben a világ legnagyobb gabonaexportőrévé vált a bő termésnek és a vonzó árképzésnek köszönhetően. A 2000-es évek eleje óta részesedése a globális búzapiacon megnégyszereződött. Az előrejelzések szerint az ország a következő években is meg fogja őrizni vezető szerepét a világ búzapiacán.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...