2022, szeptember 25.
10.5 C
Budapest
7 C
Moszkva

A holland legfelsőbb bíróság részben elfogadta Oroszországnak a Jukosz-ügyben benyújtott fellebbezését

A holland legfelsőbb bíróság pénteken részben helyt adott annak a fellebbezésnek, amelyet Oroszország nyújtott be a Jukosz (Yukos) csődbe ment olajvállalat korábbi részvényeseinek járó 50 milliárd dollár megfizetéséről szóló választottbírósági ítélet ellen, és hatályon kívül helyezte a holland fellebbviteli bíróság korábbi döntését, mely kárpótlás megfizetésére kötelezte Oroszországot.

Döntésének indoklásában a legfelsőbb bíróság közölte: a fellebbviteli bíróság hibázott azzal, hogy 2020 februárjában hozott ítéletében eljárási okokra hivatkozva elutasította Oroszország fellebbezését, amelyben Moszkva azt állította, hogy a részvényesek csalást követtek el az ugyancsak Hollandiában működő Állandó Választottbíróság (PCA) korábbi eljárása során. Meg kellett volna vizsgálni a fellebbezés tartalmát is – szögezte le a legfőbb bírói fórum.

A holland fellebbviteli bíróság 2020. február 18-án, Oroszország fellebbezését követően érvénytelenítette a hágai kerületi bíróság 2016-os ítéletét, és helybenhagyta a választottbíróságnak azt a 2014-ben meghozott határozatát, amely 50 milliárd dollár kárpótlás megfizetésére kötelezte Moszkvát a Jukosz (Yukos) kisajátítása miatt.

A legfelsőbb bíróság pénteki határozatában visszautalta az ügyet az Amszterdamban működő fellebbviteli bíróság elé. Elutasította viszont az Oroszország fellebbezésében felhozott egyéb indokokat.

Mihail Hodorkovszkij egykori cégvezetőt és a Yukos több más volt vezetőjét Moszkva azzal vádolja, hogy 51 milliárd dollárt kivontak Oroszországból offshore cégeken keresztül.

A hágai székhelyű Állandó Választottbíróság 2014. július 28-án döntött úgy, hogy az olajvállalat kisajátítása miatt az orosz államnak 50 milliárd dollárt, az orosz GDP 2,5 százalékát ki kell fizetnie a részvényeseknek. Az eljárást a vállalat korábbi részvényesei, a Cipruson bejegyzett Hulley Enterprises Limited, a Man szigeti Yukos Universal Limited, valamint a szintén ciprusi Veteran Petroleum Limited kezdeményezte Oroszországgal szemben.

Oroszország már akkor jelezte, hogy fellebbez a döntés ellen.

A hágai kerületi bíróság 2016. április 20-án azért érvénytelenítette az Állandó Választottbíróság ítéletét, mert véleménye szerint az nem volt illetékes dönteni a kérdésben. Emellett mintegy 55 ezer dollár perköltség kifizetésére kötelezték a vállalat volt részvényeseinek jogi képviselőit.

Hodorkovszkij, aki a Yukos tulajdonosaként valaha Oroszország leggazdagabb emberének számított, tíz évet töltött börtönben, miután összeütközésbe került Vlagyimir Putyin elnökkel. 2003-ban letartóztatták, majd adóelkerülés és sikkasztás címén 14 évre ítélték. Az orosz államfő a volt olajmágnást 2013-ban kegyelemben részesítette. Hodorkovszkij ezután Svájcba távozott, ahonnan továbbra is támadja Putyint és a Kreml politikáját.

Mihail Hodorkovszkij 2017 áprilisáig a Nyitott Oroszország elnevezésű ellenzéki szervezet elnöke volt.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: Putyin nem blöfföl a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban, diplomáciai megoldás kell

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szombaton a BBC-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvereket is bevethet, ha Moszkva erőit...

Több száz külföldi zsoldost semmisített meg az orosz légierő

Az elmúlt 24 órában az orosz légierő mintegy 200 ukrán fegyverest és mintegy háromszáz külföldi zsoldost semmisített meg Mikolajiv térségében - közölte a védelmi...

Szijjártó: az egyetlen megoldás a béke

A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter...