2023, március 24.
10.1 C
Budapest
6.1 C
Moszkva

Putyin: ha elnökké választják, kész megvizsgálni Hodorkovszkij kegyelmi kérvényét

Vlagyimir PutyinAz orosz kormányfő csütörtökön kijelentette: ha elnökké választják, kész megvizsgálni a börtönben ülő egykori Yukos-vezér, Mihail Hodorkovszkij kegyelmi kérvényét. A csütörtöki élő televíziós fórumot követően Vlagyimir Putyin újságírókkal közölte, hogy erre akkor kerülhet sor, ha a Jukosz börtönben lévő volt vezetője megírja kérelmét és elismeri bűnösségét. “A törvény szerint a szabadságvesztésüket töltő elítélteknek kegyelmi kérvényt kell írniuk, de Hodorkovszkij ez ideig ezt nem tette meg”- mondta az orosz kormányfő, aki az elnökválasztáson szintén induló Mihail Prohorov javaslatára reagált. A milliárdos üzletember szerint Hodorkovszkijt ki kell engedni a börtönből. Putyin előbb elismerően beszélt vetélytársáról, aki szerinte rendes ember, mecénásnak sem rossz, valóban sok művésznek segít a művészetekben, de aztán a “Madarat tolláról, embert barátjáról” közmondással fejezte ki véleményét, mondván, hogy “nincs abban semmi szörnyű, hogy az egyik oligarcha akarja kiszabadítani a másikat”.

Mihail Hodorkovszkij ügyvédje jelzésértékűnek tartja a két potenciális orosz elnökjelölt véleménynyilvánítását. Vagyim Kljuvgant szerint a probléma nem egy embert érint, hanem társadalmi jelentőségű.
Az ügyvéd azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a kegyelmi eljárás nem írja elő kötelezően az elítéltnek, hogy az államfőhöz kell fordulnia. Az alkotmányban semmiféle olyan kitétel nincs, hogy a kegyelem csak meghatározott személyekre vonatkozna, akik az államfőhöz fordulnak és elismerik bűnüket.
Mihail Hodorkovszkij, az olajcég volt vezetőjének letartóztatását 2003. október 25-én rendelte el a moszkvai bíróság. 2005-ben Platon Lebegyevvel, a Menatep cég volt vezetőjével együtt kilenc év börtönre ítélték pénzmosásért, sikkasztásért és csalásért. Később nyolc évre csökkentették az ítéletet.
Ugyanebben az évben Mihail Hodorkovszkijt és Platon Lebegyevet újabb ügyben helyezték vád alá. Oroszország egykori leggazdagabb emberét és üzlettársát több millió tonnányi kőolaj ellopásában és 23,5 milliárd dollár tisztára mosásában találták bűnösnek. 2011. május 24-én a moszkvai városi bíróság 13 évre csökkentette a büntetést, amelybe beleszámították az eddig börtönben eltöltött éveket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Prigozsin cáfolja a Bloomberg értesülését a Wagner ukrajnai tevékenységéről

A Wagner katonai magáncég nem tervezi, hogy visszavenne ukrajnai tevékenységéből - közölte csütörtökön az alapító, Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember. Korábban ugyanezen a napon a...

Kijev fekete listára tette az osztrák a Raiffeisen Bankot, mert nem vonul ki Oroszországból

Az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) felvette a Raiffeisen Bank International osztrák bankcsoportot a "háborús szponzorok" nemzetközi listájára. "A NAZK a Raiffeisen Bank International osztrák...

Az oroszok cáfolták az ukrán sajtóhíreket, miszerint kivonultak Nova Kahovkából

Vlagyimir Szaldo, a Herszon régió megbízott kormányzója cáfolta az orosz katonák Novaja Kkhovkából (Nova Kahovka) való kivonulásáról szóló ukrán sajtóinformációkat. "Hivatalosan kijelentem, hogy Novaja Kahovkában,...
spot_img

Videó