2022, szeptember 25.
10.5 C
Budapest
7 C
Moszkva

Putyin: ha elnökké választják, kész megvizsgálni Hodorkovszkij kegyelmi kérvényét

Vlagyimir PutyinAz orosz kormányfő csütörtökön kijelentette: ha elnökké választják, kész megvizsgálni a börtönben ülő egykori Yukos-vezér, Mihail Hodorkovszkij kegyelmi kérvényét. A csütörtöki élő televíziós fórumot követően Vlagyimir Putyin újságírókkal közölte, hogy erre akkor kerülhet sor, ha a Jukosz börtönben lévő volt vezetője megírja kérelmét és elismeri bűnösségét. “A törvény szerint a szabadságvesztésüket töltő elítélteknek kegyelmi kérvényt kell írniuk, de Hodorkovszkij ez ideig ezt nem tette meg”- mondta az orosz kormányfő, aki az elnökválasztáson szintén induló Mihail Prohorov javaslatára reagált. A milliárdos üzletember szerint Hodorkovszkijt ki kell engedni a börtönből. Putyin előbb elismerően beszélt vetélytársáról, aki szerinte rendes ember, mecénásnak sem rossz, valóban sok művésznek segít a művészetekben, de aztán a “Madarat tolláról, embert barátjáról” közmondással fejezte ki véleményét, mondván, hogy “nincs abban semmi szörnyű, hogy az egyik oligarcha akarja kiszabadítani a másikat”.

Mihail Hodorkovszkij ügyvédje jelzésértékűnek tartja a két potenciális orosz elnökjelölt véleménynyilvánítását. Vagyim Kljuvgant szerint a probléma nem egy embert érint, hanem társadalmi jelentőségű.
Az ügyvéd azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a kegyelmi eljárás nem írja elő kötelezően az elítéltnek, hogy az államfőhöz kell fordulnia. Az alkotmányban semmiféle olyan kitétel nincs, hogy a kegyelem csak meghatározott személyekre vonatkozna, akik az államfőhöz fordulnak és elismerik bűnüket.
Mihail Hodorkovszkij, az olajcég volt vezetőjének letartóztatását 2003. október 25-én rendelte el a moszkvai bíróság. 2005-ben Platon Lebegyevvel, a Menatep cég volt vezetőjével együtt kilenc év börtönre ítélték pénzmosásért, sikkasztásért és csalásért. Később nyolc évre csökkentették az ítéletet.
Ugyanebben az évben Mihail Hodorkovszkijt és Platon Lebegyevet újabb ügyben helyezték vád alá. Oroszország egykori leggazdagabb emberét és üzlettársát több millió tonnányi kőolaj ellopásában és 23,5 milliárd dollár tisztára mosásában találták bűnösnek. 2011. május 24-én a moszkvai városi bíróság 13 évre csökkentette a büntetést, amelybe beleszámították az eddig börtönben eltöltött éveket.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: Putyin nem blöfföl a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban, diplomáciai megoldás kell

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szombaton a BBC-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvereket is bevethet, ha Moszkva erőit...

Több száz külföldi zsoldost semmisített meg az orosz légierő

Az elmúlt 24 órában az orosz légierő mintegy 200 ukrán fegyverest és mintegy háromszáz külföldi zsoldost semmisített meg Mikolajiv térségében - közölte a védelmi...

Szijjártó: az egyetlen megoldás a béke

A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter...