2023, március 21.
14.1 C
Budapest
5 C
Moszkva
Array

A Donyecki Népköztársaság miniszterelnöke, Alekszandr Borodaj kedden hajnalban átadta a Kelet-Ukrajnában lelőtt maláj utasszállító gép két fekete dobozát a maláj fél képviselői számára.

A Donyecki Népköztársaság miniszterelnöke, Alekszandr Borodaj kedden hajnalban átadta a Kelet-Ukrajnában lelőtt maláj utasszállító gép két fekete dobozát a maláj fél képviselői számára. Borodaj újságírók jelenlétében, saját donyecki hivatalában adta át a két fekete dobozt. A két fél az átadást rögzítő jegyzőkönyvet is aláírt.

 A maláj fél ebben ígéretet tett arra, hogy a repülési adatokat, illetve a pilóták és az irányító központ kommunikációját rögzítő berendezéseket megvizsgálhatják a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) szakértői is.
Mohamed Sakri ezredes, a maláj nemzetbiztonsági tanács tagja azt mondta, hogy mindkét fekete doboz jó állapotban van. “Úgy látom, hogy a fekete dobozok épek, habár kissé megrongálódtak. Jó állapotban vannak” – mondta Sakri.

Najib Razak Malajzia miniszterelnöke hétfőn jelentette be (ahogy tegnap arról már beszámoltunk), hogy Alekszandr  Borodaj beleegyezett a szerencsétlenül járt maláj repülőgép adatrögzítőinek az átadásába, valamint, hogy a független nemzetközi szakértők biztonságban hozzáférhetnek a katasztrófa helyszínéhez, és megkezdődhet az átfogó vizsgálat.

A megállapodás szerint a 282 áldozat földi maradványait vonaton Harkiv városába szállítják, ahol holland szakértőknek adják át őket. Onnan egy holland katonai géppel Amszterdamba viszik a holttesteket, ahol azonosítják az áldozatokat, és a malajziaiakat hazaviszik.

Alekszandr  Borodaj a fekete dobozok átadása után közölte, hogy a holttesteket szállító szerelvény már megérkezett Donyeckbe, és tovább is indult már Harkivba. Bejelentette azt is, hogy a felkelők tűzszünetet fognak hirdetni a katasztrófa helyszínének tíz kilométeres körzetében. Ellenben hogy az ukrán hadsereg elfogadja-e ezt, az kérdéses.

 

Александр Николаевич Искандер

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Scholz: a Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában

A Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában - figyelmeztetett Olaf Scholz német kancellár. Azt jósolta, hogy a harcok befejezése után a...

Putyin: a kínai terv alapja lehet a rendezésnek

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden hivatalos megbeszélésre fogadta kínai kollégáját, Hszi Csin-pinget a Kremlben. Az elnök a megbeszélést követően a Peking által nemrégiben előterjesztett...

A britek gyengített uránt tartalmazó lövedékeket adnak Ukrajnának

Az Egyesült Királyság "gyengített uránt tartalmazó páncéltörő lövedékeket" küld Ukrajnának - írja a Declassified UK. Annabel Goldie védelmi miniszter tegnap közölte ezt a Lord Hylton...
spot_img

Videó