2022, december 2.
2.6 C
Budapest
-11.6 C
Moszkva

A Donbassz törvényhozói zöld utat adtak a kivégzéseknek

A Donyecki Népköztársaság (DNR) törvényhozói feloldották a kivégzésekre vonatkozó moratóriumot, a Donbasszban található köztársaság létfontosságú érdekeit fenyegető veszélyekre hivatkozva. Jelenleg három külföldi “önkéntes”, akik Ukrajnáért harcoltak, és a DNR erői fogságba ejtették őket, halálsoron várják sorsukat.

Pénteken Jelena Siskina, a DNR Néptanács büntető- és közigazgatási törvénykezési bizottságának elnöke bejelentette, hogy “a Donyecki Népköztársaság szuverenitásának, területi integritásának és érdekeinek védelmére való tekintettel a fennálló katonai-politikai körülmények között javasolják a kivégzések tilalmának semmissé nyilvánítását”.

A tisztviselő arra is rámutatott, hogy a halálbüntetést csak azokkal szemben szabják ki, akiket “különösen szörnyű, élet elleni bűncselekményekben és bizonyos, háború idején vagy harci körülmények között elkövetett bűncselekményekben” találtak bűnösnek.

A puszta tény, hogy az elítélteket valóban kivégezhetik, erős elrettentő hatással lesz a leendő elkövetőkre, különösen azokra, akik “az emberiség békéje és biztonsága elleni bűncselekményeket” követnek el – olvasható a DNR parlamentjének honlapján közzétett nyilatkozatban.

Ha a képviselők többsége megszavazza a javaslatot, a halálbüntetéssel fenyegetett embereket a jogszabály kihirdetésének napjától kezdve kivégezhetik.

Június 9-én a DNR legfelsőbb bírósága két brit és egy marokkói állampolgárt ítélt halálra, bűnösnek találva őket zsoldosként és a köztársaság elleni “ukrán fegyveres agresszióban” való részvételben.

A harcosok április közepén adták meg magukat a DNR erőinek Mariupol városában, ahol hetek óta heves harcok folytak az ukrán csapatok, valamint az orosz és a DNR erői között.

London ragaszkodik ahhoz, hogy állampolgárait a genfi egyezmény értelmében hadifogolyként kell kezelni, noha Nagy-Britannia hivatalosan nem áll háborúban a Donyecki Népköztársasággal, és eleve nem ismeri el a köztársaságot független államként.

Donyecki tisztviselők azt mondták, hogy a foglyokat zsoldosoknak tekintik, ami azt jelenti, hogy nem állnak a nemzetközi jog védelme alatt, ellentétben a harcosokkal.

Hétfőn Aiden Aslin jogi védői közölték, hogy fellebbezést nyújtott be a halálos ítélet ellen. A brit ügyvédje, Pavel Koszovan az orosz TASZSZ médiaorgánumnak elmondta, hogy az ítélet két pontját – “bűncselekmények elkövetése személyek egy csoportja által” és “a hatalom erőszakos elfoglalása vagy erőszakos megtartása” pontokat – vitatja, és az ügy ejtését kéri “a vádlott cselekményeit igazoló bizonyítékok hiánya miatt”.

Június végén Aslin honfitársa, Shaun Pinner is fellebbezett a bíróság döntése ellen, és ügyvédje azt kérte, hogy az ítéletet halálról életfogytiglani tartó börtönbüntetésre változtassák.

A marokkói állampolgárságú Saadun Brahim védője szintén fellebbezést nyújtott be múlt pénteken.

A DNR bírósága megerősítette mindhárom beadvány beérkezését.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...