2022, november 27.
6 C
Budapest
-2.9 C
Moszkva

Az USA arra kérte Oroszországot, hogy ne zsoldosként kezelje az elfogott amerikai állampolgárokat

Az Egyesült Államok kérte, hogy Oroszország ismerje el harcosokként az ukrajnai konfliktus során elfogott amerikai fegyvereseket – közölte pénteken Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes.

“Volt egy bizonyos jelzés az amerikai fél részéről, amely főként arra összpontosított, hogy ezeket a személyeket a genfi egyezmény meghatározása szerint harcosoknak kell tekinteni, és a vonatkozó védelemnek kell rájuk vonatkoznia” – mondta újságíróknak.

A külügyminiszter-helyettes hozzátette ugyanakkor, hogy az amerikai zsoldosok témáját nem tárgyalták meg kifejezetten Oroszország és az Egyesült Államok között.

Rjabkov szerint a külföldi zsoldosok jelenléte, illetve akcióik “az ukrán fegyveres erők és nacionalista zászlóaljak oldalán” jelenleg az egyik “legsúlyosabb és legproblémásabb momentum” Oroszországnak az USA-val és más nyugati országokkal fenntartott kapcsolataiban.

Elmondta, hogy az elfogott külföldi zsoldosok tevékenységét vizsgálják, hogy megállapítsák “a harci övezetben való megjelenésük körülményeit és az ott játszott szerepüket”.

“Többször figyelmeztettük az Oroszországgal szemben barátságtalan országok állampolgárait, hogy tartózkodjanak az ukrajnai harctéren való “bizonyítás” kalandos terveitől” – mutatott rá Rjabkov.

“De azok, akik nem veszik figyelembe ezeket a figyelmeztetéseket, saját embergyűlöletük és annak gyümölcsét aratják, hogy képtelenek elfogadni a régióban kialakult helyzet valóságát.”

Kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter bejelentette, hogy mintegy 170 külföldi zsoldost öltek meg Ukrajnában “az elmúlt 10 napban”, és 99-en “megtagadták a harcokban való részvételt és elhagyták Ukrajna területét”.

Eközben két amerikai harcos – Alexander John-Robert Drueke és Andy Tai Ngoc Huynh – jelenleg a Donyecki Népköztársaságban várja a tárgyalást, ahol a múlt hónapban három brit és marokkói külföldi harcost ítéltek halálra “illegális tevékenységük” miatt. A halálos ítéleteket azonban még nem hajtották végre, mivel mindhárom külföldi fellebbezett a donyecki bíróság ítélete ellen.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Egy amerikai tisztviselő szerint Oroszország egy nap alatt elpusztíthatja Ukrajnát

Az ukrán infrastruktúrára mért csapások megmutatták, hogy Oroszország rövid idő alatt képes elpusztítani az országot - írta honlapján Paul Craig Roberts, a Ronald Reagan-kormány...

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...