2022, november 27.
4.3 C
Budapest
-5.2 C
Moszkva

Zaharova: Oroszország kemény intézkedéseket hoz, ha az EU nem oldja fel Kalinyingrád blokádját

Oroszország kemény intézkedéseket fog hozni Litvániával és az Európai Unióval szemben, ha a közeljövőben nem találnak megoldást a kalinyingrádi tranzit kérdésére – közölte Marija Zaharova külügyminisztériumi szóvivő.

“Folytatjuk a párbeszédet az Európai Bizottsággal és Litvániával. Biztosítottak bennünket arról, hogy a kérdést a lehető leghamarabb meg kell oldani” – mondta.

A diplomata szerint Moszkva azt várja, hogy Brüsszel és Vilnius meghozza az egyetlen helyes döntést, amely biztosítja az akadálytalan tranzitot a kalinyingrádi régióba.

“Nem fogunk a végtelenségig várni <…> Oroszország kemény intézkedéseket fog hozni Litvánia és az EU ellen, amelyek előkészítése már befejeződött. A probléma megoldása túl sokáig tartott” – hangsúlyozta Zakharova.

Hozzátette, hogy az orosz gazdasági partnerek már most is veszteségeket szenvednek a Litvánia által egyoldalúan bevezetett illegális korlátozó intézkedések miatt.

Korábban Johannes Barck, az EB szóvivője azt mondta, hogy a bizottság még nem készített ajánlásokat Vilnius számára az orosz áruk Kalinyingrádba történő tranzitjának kérdésében, de kapcsolatban áll a helyi hatóságokkal.

Június 18-án Litvánia leállította az EU által szankcionált áruk – építőanyagok, fém, fa, cement, műtrágya, alkohol, kaviár és más termékek – tranzitját a kalinyingrádi régióba, ami az összes szállítmány mintegy ötven százalékát teszi ki.

Az orosz külügyminisztérium agresszívnak és a barátságtalan vörös vonalakon túllépőnek minősítette az ilyen lépéseket. Hangsúlyozta, hogy Moszkva fenntartja magának a jogot, hogy megvédje nemzeti érdekeit, ha a korlátozásokat nem oldják fel.

A litván hatóságok a maguk részéről azt állították, hogy csak az uniós szankciókat hajtják végre. Ugyanakkor az ország elnöke, Gitanas Nauseda kijelentette, hogy a köztársaság nem fog engedményeket tenni Oroszországnak ebben a kérdésben.

Anton Alihanov, a kalinyingrádi régió kormányzója szerint a probléma diplomáciai megoldása várható. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő a maga részéről azt mondta, hogy a Kreml dolgozik az ügyön.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...

Videó: üres polcok és pánikfelvásárlás Kijevben

Az ukrán főváros lakói aktívan vásárolják fel az élelmiszereket, a kenyérpolcok üresek - közölte a Strana.ua ukrán online lap a Telegram-csatornáján. "A helyiek videókat tesznek...