2023, február 1.
4.2 C
Budapest
0 C
Moszkva

Kína reagált Zelenszkij kínai elnöknek címzett levelére

Peking továbbra is az ukrajnai konfliktus megoldására törekszik – mondta Vang Wenbin, a kínai külügyminisztérium szóvivője arra a kérdésre reagálva, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök kapott-e üzenetet Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől.

“Az ukrán válság kérdésében Kína mindig is aktívan dolgozott a béketárgyalások előmozdításán. Peking a maga módján továbbra is konstruktív szerepet fog játszani a válság békés rendezésében” – tisztázta a diplomata egy sajtótájékoztató során.

A hét elején vált ismertté, hogy Zelenszkij felesége, Olena az ukrán elnök nevében a davosi Világgazdasági Fórumon “békeformulát” tartalmazó leveleket adott át az Európai Bizottság, Svájc és Kína vezetőinek. Hangsúlyozta, hogy a Hszi Csin-pingnek küldött üzenete meghívás volt a párbeszédre.

2022 novemberében a kijevi rezsim vezetője a G20-ak csúcstalálkozóján videokapcsolaton keresztül beszélt, és tízpontos elképzelését fogalmazta meg az ukrajnai béke eléréséhez szükséges lépésekről.

Javaslatai között szerepelt az élelmiszer- és energiabiztonság, az összes fogoly szabadon bocsátása, Ukrajna területi integritásának helyreállítása, az orosz csapatok “kivonása” és az ellenségeskedések beszüntetése, az eszkaláció megakadályozása, valamint a “háború végének” rögzítése.

A politikus emellett hangsúlyozta, hogy “nem lesz Minszk-3”.

Dmitrij Peszkov, az orosz elnök sajtótitkára a RIA Novosztyhoz eljuttatott kommentárjában megjegyezte, hogy az ilyen kijelentések megerősítik, hogy Kijev nem hajlandó a tárgyalásokra. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a maga részéről Zelenszkij tíz pontját kommentálva kijelentette, hogy Oroszország senkivel sem fog tárgyalni ennek a “békeformulának” az alapján.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz katonai szóvivő is megerősítette Blahodatne település felszabadítását a Donbasszban

Egy Donyecktől mintegy hatvan kilométerre délkeletre fekvő település elfoglalásáról tett bejelentést kedden az orosz katonai szóvivő. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a...

Nem lenne praktikus – Nagy-Britannia nem szállít harci repülőgépeket Ukrajnának

Nagy-Britannia nem szállít korszerű harci repülőgépeket Ukrajnának, mert ez nem lenne "praktikus" a kiképzési idő hosszúsága miatt - közölte kedden Rishi Sunak brit miniszterelnök...

Kreml: Porosenko, Merkel és Hollande félrevezetésnek szánta a minszki megállapodásokat

A volt ukrán, német és francia vezető megerősítette, hogy Kijevnek az erőszakos megoldásra való felkészítését fedezendő írta alá a minszki megállapodásokat, ezért az orosz...