2023, február 7.
-3.9 C
Budapest
-5.8 C
Moszkva

A britek nagy pontosságú Brimstone 2 rakétákat szállítottak Ukrajnának

Nagy-Britannia nagy pontosságú Brimstone 2 rakétákat szállított Ukrajnának – jelentette hétfőn a brit média. A hadsereg által közzétett videón a lövedék egy, az ukrán erőknél már használatban lévőhöz képest továbbfejlesztett változatnak a szállítása látható.

A beszámolók szerint London mintegy hat hónappal ezelőtt kezdte el szállítani a rakéta korábbi változatait Ukrajnának. Bár eredetileg repülőgépekről történő indításra tervezték, ezeket a lövedékeket az ukrán csapatok jellemzően átalakított teherautókról lövik ki. Az ellenséges tankok és más katonai járművek megsemmisítésére használják őket.

Minden egyes Brimstone 2 rakéta a jelentések szerint körülbelül 175 000 fontba (több mint 82 millió forintba) kerül.

Kétféle üzemmóddal rendelkezik: vagy lézerrel követve találja el a célpontokat, vagy radar segítségével egy előre beprogramozott listából választ ki egyet.

A rendszer képes a harcteret pásztázni és önállóan kiválasztani a legmegfelelőbb célpontot, miközben megkíméli a polgári járműveket és a másodlagos fontosságú katonai eszközöket.

Rishi Sunak brit miniszterelnök hétvégi kijevi látogatása során újabb, 50 millió font értékű katonai segélycsomagot mutatott be.

Nagy-Britannia Ukrajna egyik vezető fegyverszállítója, amióta Oroszország február végén offenzívát indított.

Közben Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára, amelynek Nagy-Britannia is tagja, hétfőn ragaszkodott ahhoz, hogy a katonai szövetségnek továbbra is fegyvereket kell szállítania Ukrajnának, hogy a konfliktus minél hamarabb a tárgyalóasztalnál érjen véget.

Magas rangú orosz tisztviselők többször jelezték Moszkva tárgyalási készségét, miközben azt állították, hogy Kijev irreális feltételeket szab a párbeszédhez.

A Kreml a folyamatban lévő konfliktust nem másként jellemzi, mint az USA és a NATO elleni “proxy-háború”. Moszkva ragaszkodik ahhoz is, hogy a Nyugat csak meghosszabbítja a konfliktust, és azzal, hogy fegyverekkel látja el Kijevet, közvetlen konfrontációt kockáztat Oroszország és a katonai blokk között.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Vegyi fegyvert vethettek be az ukránok a Donbasszban, orosz ellenőrzés alá került Mihajlivka is

Vegyi fegyver bevetésével vádolta meg az ukrán fegyveres erőket az Oroszországhoz csatlakozott donyecki régió megbízott vezetője, az orosz katonai szóvivő pedig bejelentette, hogy önkéntes...

Financial Times: az Abrams tank inkább teher lesz Ukrajnának, mint segítség

Az M1 Abrams harckocsik, amelyeket Washington a közelmúltban ígért Ukrajnának, inkább terhet jelenthetnek Kijev háborús erőfeszítései számára, mintsem erősítést - jelentette vasárnap a Financial...

Videó: rakétacsapás érte az egyetem épületét Harkovban

Rakéta csapódott az egyetem épületébe Harkovba - közölte a helyi média. Az oktatási intézményeket bezárták, és az ukrán fegyveresek telepítési pontként és raktárként használják...