2023, február 1.
5 C
Budapest
-0.1 C
Moszkva

NATO: a béketárgyalásokhoz még több fegyver kell Ukrajnának

Az Ukrajna és Oroszország közötti konfliktus valószínűleg tárgyalásokkal fog végződni, ezért Kijevnek még több fegyverre van szüksége – állította Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

“Mindannyian azt akarjuk, hogy ez a háború véget érjen” – mondta Stoltenberg a NATO Parlamenti Közgyűlésének 68. éves ülésszakán hétfőn Madridban tartott beszédében, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok vezette katonai szövetség számára nem mindegy, hogy pontosan hogyan zárul a konfliktus.

“Be kell látnunk, hogy ez a háború nagy valószínűséggel valamikor a tárgyalóasztalnál ér véget. De azt is tudnunk kell, hogy ezeknek a tárgyalásoknak a kimenetele teljes mértékben a harctéren mutatott erőnktől függ” – érvelt a NATO-vezetője.

“Tehát, ha olyan eredményt akarunk, amely Ukrajna számára elfogadható… a legjobb módja ennek elérésének, ha katonai támogatást nyújtunk Ukrajnának” – mondta.

A NATO-tagoknak “fel kell készülniük arra, hogy hosszú távon támogassák Ukrajnát” – mondta Stoltenberg, és arra sürgette a törvényhozókat, hogy saját országukban továbbra is szorgalmazzák a Kijevnek nyújtandó nagyobb mértékű támogatást.

Stoltenberg elismerte, hogy ennek a segítségnyújtásnak “ára van” a NATO-tagok számára.

“Országainkban sokan megélhetési válsággal küzdenek. Az energia- és élelmiszerszámlák emelkednek. Sokak számára nehéz időket élünk” – mutatott rá.

A NATO-vezér azonban azzal érvelt, hogy a nyugati országoknak “sokkal keményebb árat” kell fizetniük, ha Oroszország győzelmet arat Ukrajnában, mivel ez azt jelezné más “tekintélyelvű rezsimeknek”, hogy erőszakkal is elérhetik céljaikat, ami “veszélyesebbé tenné a világot”.

Stoltenberg arra is figyelmeztetett, hogy “nagy hiba lenne alábecsülni Oroszországot”, mert Moszkva “jelentős katonai képességeket és nagyszámú csapatot tart fenn”.

Magas rangú orosz tisztségviselők többször is kijelentették, hogy Moszkva kész tárgyalni Ukrajnával a rendezésről, miközben azzal vádolták Kijevet, hogy az nem hajlandó tárgyalni, és szándékosan irreális feltételeket támaszt a párbeszédhez.

Oroszország az ukrajnai konfliktust az USA és a NATO ellene vívott “proxy-háborúnak” nevezte. Moszkva következetesen bírálta a nyugati országok által Ukrajnának szállított fegyvereket, mondván, hogy azok csak meghosszabbítják a harcokat, és növelik az Oroszország és a NATO közötti közvetlen konfrontáció kockázatát.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Két újabb települést vont az ellenőrzése alá a Wagner-csoport a Donbasszban

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magáncég alapítója szerdán közölte, hogy az orosz erők ellenőrzésük alá vonták a Donyecki Népköztársaságban, az ukránok által csak Bahmut...

Putyin: meg kell akadályozni az orosz régiók ukrán lövetését

Prioritásnak nevezte a határmenti orosz régiók ukrán lövetésének megakadályozását Vlagyimir Putyin orosz elnök egy szerdai tanácskozáson. "Elsődleges feladat a lövetés lehetőségének kiküszöbölése, ez a katonai...

Hivatalos: már a fogyatékkal élőket is besorozzák az ukránok

Már mozgósíthatják azokat az ukránokat, akik egészségi állapotuk miatt korlátozottan vagy nem alkalmasak a katonai szolgálatra - jelentette a helyi média Roman Horbacsra, az...