2023, február 2.
4.7 C
Budapest
-0.7 C
Moszkva

Videó: az orosz és a kubai elnök avatta fel Fidel Castro emlékművét Moszkvában

Vlagyimir Putyin orosz és Miguel Díaz-Canel kubai elnök Moszkvában felavatta Fidel Castro emlékművét.

Az államfők külön autókkal érkeztek az ünnepségre. Putyin találkozott kollégájával, és egy csokor virágot nyújtott át feleségének.

Putyin beszédében emlékeztetett arra, hogy Castro kiváló államférfi és politikus, a modern kubai állam megalapítója volt.

“Fidel Castro egész életét a jóság, a béke és az igazságosság eszméinek győzelméért folytatott önzetlen küzdelemnek szentelte. Az elnyomott népek szabadságáért, az átlagemberek tisztességes életéért és a társadalmi egyenlőségért. Joggal tartják őt a viharos, drámai XX. század egyik legragyogóbb és legkarizmatikusabb vezetőjének” – mondta az orosz elnök.

Diaz-Canel köszönetét fejezte ki az orosz félnek és a szobrászoknak az emlékmű létrehozásáért.

“A főparancsnok személye a legszorosabban kapcsolódik ahhoz a barátsághoz, amely több mint 60 éve szövődik népeink és kormányaink között. Fidel nagyon jól megértette az országainkat összekötő testvéri kapcsolat lényegét” – tette hozzá a kubai elnök.

Az emlékmű a Fidel Castro téren található, a Novopeszcsanoj utca és a 2. Peszcsanoj utca kereszteződésében, a főváros Szokol negyedében.

Castro szobrának avatása Moszkvában. Kép: Kreml

A három méter magas bronz emlékművet Alekszej Csebanyenko szobrász és Andrej Belij készítette Moszkvában. A munka körülbelül hat hónapig tartott.

Fidel Castro szobra Moszkvában a róla elnevezett téren.

Fidel Castro a kubai forradalmi mozgalom egyik vezetője volt. 1959 és 2008 között a kubai minisztertanács elnöke volt. A politikus 2016-ban halt meg.

Az orosz védelmi minisztérium azt javasolta, hogy emlékművet állítsanak neki Moszkvában.
Miguel Diaz-Canel Bermudez november 19. óta hivatalos látogatáson tartózkodik Moszkvában. A két elnök ma tárgyalásokat folytat.

Megvitatják az orosz-kubai stratégiai partnerség helyzetét és fejlődési kilátásait, valamint véleményt cserélnek a nemzetközi napirenden szereplő kulcsfontosságú témákról.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Amíg Zelenszkij Ursulával parádézik Kijevben, az orosz erők átvették az ellenőrzést Mikolajivka felett is

Az orosz erők ellenőrzésük alá vonták a DNR-ben lévő Nyikolajevka (ukránul: Mikolajivka) települést - közölte Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport alapítójának sajtószolgálata a Telegram-csatornáján. "A harcok...

Két amerikai rakéta-sorozatvetőt semmisítettek meg az orosz erők

Donyec környéki, valamint a donyecki régióban és Zaporozsje irányában folytatott orosz támadóműveletekről, valamint két amerikai gyártmányú sorozatvető Kramatorszk környékén történt megsemmisítésről számolt be egyebek...

Orosz tankvadász robotok érkeztek a Donbasszba (videó)

Négy Marker robot érkezett a Donbasszba, szigorúan a menetrend szerint - írta Telegram-csatornáján Dmitrij Rogozin, a Cár Farkasok különleges katonai tanácsadó csoport vezetője. "Megkezdjük a...