2023, február 2.
4.7 C
Budapest
-0.7 C
Moszkva

Gazprom: Ukrajnában kötött ki a Moldovának szánt orosz földgáz

A Gazprom szerint a Moldovának Ukrajnán keresztül eladott orosz gáz nem jut el teljes mértékben Kisinyovba.

“A Gazprom észlelte a Moldovagazzal kötött szerződés alapján a moldovai fogyasztóknak történő szállításra szánt orosz gáz ukrajnai elszámolását” – közölte a vállalat a Telegram-csatornáján.

A Gazprom által a szudzsai gázmérő állomásra szállított gáz mennyisége, amelyet a szomszédos ország területén keresztül Kisinyovba szállítanak, meghaladja az ukrán-moldovai határon átadott fizikai mennyiséget – közölte a vállalat.

“A Moldovagaz a novemberi szállítások egy részét a szerződésnek megfelelően november 21-én fizette ki a Gazpromnak. A ténylegesen leszállított gáz mennyisége, amelyért a novemberi folyó szállításokért történő fizetés megszakadt, 24,945 millió köbméter gáz, míg az Ukrajna területén felhalmozott összesített elszámolási mennyiség 52,52 millió köbméter – pontosította a Gazprom.

“Amennyiben a moldovai fogyasztók számára az Ukrajnán keresztül történő tranzitegyensúly hiánya továbbra is fennáll, a Gazprom november 28-án 10:00 órakor megkezdi a gázszállítás szüneteltetését a Szudzsa gázmérőállomásra az Ukrajnán keresztül történő tranzitra” – közölte a szervezet.

November 22-én a Gazprom napi 42,9 millió köbméter földgázt szállít a Szudzsa állomásra az Ukrajnán keresztül történő tranzitra.

A volt szovjet köztársaságon keresztül történő szállítások lehetséges csökkentéséről szóló híreket követően az európai gáz tőzsdei ára meredeken emelkedtek.

A legközelebbi – decemberi – határidős ügylet a legnagyobb európai tőzsdén, a hollandiai székhelyű TTF indexére ezer köbméterenként 1255,6 dolláron (plusz két százalék) nyitotta a kereskedést. A nap első felében az emelkedés mértéke e körül a szám körül maradt.

A tőzsdei árak a Gazprom bejelentésére erőteljes gyorsulással, ezer köbméterenként 1282,2 dollárra (plusz 4,2%) reagáltak. Néhány perc múlva azonban az árfolyam visszaesett. Moszkvai idő szerint 14:28-kor a jegyzések 1255 dolláron állnak (plusz két százalék). A jegyzések dinamikája az előző kereskedési nap becsült árából adódik – 1230,8 dollár ezer köbméterenként.

A moldovai hatóságok tavaly októberben megállapodtak a Gazprommal a gázszállítási szerződés meghosszabbításáról azzal a feltétellel, hogy a Moldovagaz adósságát 2022-ben ellenőrzik.

Az orosz állami vállalat közölte, hogy a moldovai helyzetet figyelembe véve úgy döntött, hogy a szerződést gyakorlatilag a moldovai fél feltételei szerint írja alá. A Gazprom ugyanakkor közölte, hogy fenntartja a jogot arra, hogy teljesen leállítsa az országba irányuló gázszállításokat, ha a Moldovagaz megszegi a fizetési kötelezettségeket és az adósság rendezéséről szóló megállapodás aláírására vonatkozó határidőket. Kisinyov novemberben kapja meg az ország által igényelt gáz 51 százalékát.

Az ország jelenleg energiaválsággal küzd az emelkedő energiaárak miatt. A hatóságok legalább 15 százalékkal kívánják csökkenteni a téli gázfogyasztást. Korábban a Moldovagaz bejelentette, hogy november 1-jétől csökkenti az orosz gázszállítást. A Gazprom által szállított összesen 5,7 millió köbméterből Moldova 3,4 millió, Dnyeszteren túli terület pedig 2,3 millió köbmétert kap naponta.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Amíg Zelenszkij Ursulával parádézik Kijevben, az orosz erők átvették az ellenőrzést Mikolajivka felett is

Az orosz erők ellenőrzésük alá vonták a DNR-ben lévő Nyikolajevka (ukránul: Mikolajivka) települést - közölte Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport alapítójának sajtószolgálata a Telegram-csatornáján. "A harcok...

Két amerikai rakéta-sorozatvetőt semmisítettek meg az orosz erők

Donyec környéki, valamint a donyecki régióban és Zaporozsje irányában folytatott orosz támadóműveletekről, valamint két amerikai gyártmányú sorozatvető Kramatorszk környékén történt megsemmisítésről számolt be egyebek...

Orosz tankvadász robotok érkeztek a Donbasszba (videó)

Négy Marker robot érkezett a Donbasszba, szigorúan a menetrend szerint - írta Telegram-csatornáján Dmitrij Rogozin, a Cár Farkasok különleges katonai tanácsadó csoport vezetője. "Megkezdjük a...