2022, augusztus 16.
32.7 C
Budapest
28.3 C
Moszkva
Array

250 ukrán állami vállalat vonul ki Luganszk és Donyeck megyéből

Az ukrán energetikai és szénipari minisztériumhoz tartozó állami vállalatok kivonulnak péntektől a felkelők ellenőrzése alatt álló kelet-ukrajnai területekről.

 

Az ukrán média idézte péntekre virradóra a tárca erről szóló rendeletét, amely szerint péntektől megszüntetik a gyártást és a pénzügyi-gazdasági tevékenységet a minisztériumhoz tartozó állami vállalatok, amelyek azon a területen folytatnak tevékenységet, ahol zajlik az úgynevezett terrorellenes hadművelet, vagyis a felkelők ellenőrzése alatt álló Luganszk és Donyeck megyei területeken.

A minisztériumi rendelete mintegy 250 állami vállalatra vonatkozik. Az érintett cégek vezetőinek át kell helyezniük más településekre üzemeiket azokról a területekről, amelyek nincsenek vagy nincsenek teljesen az ukrán hatóságok ellenőrzése alatt.

„El kell költöztetniük az ott dolgozókat – amennyiben ők ezt akarják – is, illetve el kell szállítani onnan a vagyontárgyakat és a dokumentumokat”.

Poroshenko ukrán elnök két hete rendelte el minden közszolgálati intézmény kivonását a felkelők ellenőrzése alatt álló kelet-ukrajnai területekről.

A döntés egyebek között az iskolákra, a kórházakra és a mentőszolgálatokra vonatkozott. Poroshenko rendelete egyenes következménye volt annak, hogy a kelet-ukrajnai felkelők által önhatalmúlag kikiáltott donyecki és luhanszki “népköztársaságokban” november 2-án új vezetőket és parlamentet választottak. A választások eredményét senki nem ismerte el eleddig. Két nappal később Poroshenko bejelentette, hogy Ukrajna kénytelen szigorúbban fellépni, katonailag és gazdaságilag is elszigetelni a lázadók ellenőrzése alatt álló területeket.

 

 

 

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Kuleba: a nyugati országok Ukrajna bukására várnak

Több nyugati ország arra vár, hogy Kijev megadja magát, és azt hiszik, hogy a problémáik azonnal megoldódnak - mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter egy...

Sojgu: nincs szükség nukleáris fegyverek bevetésére Ukrajnában

Ukrajnában nincsenek olyan célpontok, amelyek indokolnák egy orosz nukleáris csapást, ezért abszurd minden olyan állítás, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket vethetne be katonai műveletben -...

Putyin: az USA ágyútölteléknek használja az ukránokat

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy az ukrajnai konfliktus minél tovább elhúzódjon - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. "Az ukrajnai helyzet azt mutatja, hogy az...