2022, augusztus 13.
19.9 C
Budapest
14.6 C
Moszkva
Array

Mennyire káros vagy nem-káros az alacsony olajár az orosz központi költségvetésre?

“Olajárak 7O Usd \ hordó áron még nem károsak az orosz költségvetésre” – Alexey Ulyukayev orosz gazdasági fejlesztési miniszte

 

 

Az orosz gazdasági fejlesztési miniszter – Alexey Ulyukayev szerint az olajárak esése és a rubel leértékelődése lesz az ok arra, hogy felülvizsgálja a gazdaság-növekedési előrejelzéseket és valamennyire leértékelje az előrejelzési mutatókat.

 

Egyúttal az orosz Egyes Csatorna nevű Tv-nek adott pénteki nyilatkozatában azt jelezte, hogy 7O Usd\hordó körüli olajár még nem káros az orosz központi költségvetésre.

 

Ulyukayev szerint az orosz rubel árfolyamának lejtmenete némileg mérsékelte-tompította a szintén lejtőn lévő olajárakból eredő veszteségeket, amiket az orosz költségvetésnek be kell nyelnie. “”A mi számunkra, mint kiadásokért felelős egységre -a költségvetési rendszer részeként- a rubel denominált olajár sokkal fontosabb, mint a dollár komponens”.

 

Ulyukayev véleménye szerint, mikor az olajár 11O Usd per hordó volt és a rubel váltási árfolyama 32-33 rubel per Usd volt, a rubel denominált olajár körülbelül 3,6OO rubel per hordó volt. ( 36OO:33\32 = 1o9,o9 \ 112,5 ) “Ez az ár rubelben körülbelül ugyanaz ma” mikor az olajár 71-72 Usd per hordó és a rubel váltási árfolyama 49-5O akkor a rubel-dollár váltási árfolyamon a hordóár ugyanaz körülbelül, 3,6OO rubel (49*71 = 3,479, 5O*71= 3,55O).

 

“Ez azt jelenti, hogy a költségvetés jó lesz és még egy kis többletet is generál. És a financiális rendszer általánosságban inkább kényelmes lesz” – mondotta.

 

“Így a költségvetési struktúra kombinációi, a Központi Bank monetáris politika kombinációi, a tartalékalapok elérhetősége együtt egy nagy biztonsági sávot ad nekünk arra, hogy végrehajtsuk a költségvetési kötelezettségeket” – hangsúlyozta a miniszter.

 

Ugyanakkor elismerte, hogy a növekvő amerikai dollár ráták egy további nyomás a piaci résztvevőkön és azon háztartásokon, akiknek jelentős forgalmuk van külföldi valutában. “De azok, akik import árukkal versenyeznek a piacokon , azok akik rubelben fogadnak bevételt és rubelben költenek, azoknak extra előnyük lesz az orosz piacokon.” – jegyezte meg.

 

Ennek ellenére, mondta, az olajárak zuhanása és a rubel leértékelődése ok arra, hogy felülvizsgálják a gazdasági növekedési előrejelzéseket és valamennyire leértékeljék őket. “De ezek a kiigazítások a GDP tizedén belül lesznek” – adta hozzá.

Ugyanakkor a miniszter hangsúlyozta, hogy a kormány elkötelezett, hogy eleget tesz mindennemű társadalmi kötelezettségeinek – “Én azt gondolom, minden kötelezettségnek maradéktalanul eleget teszünk. Van egy indexelő rendszerünk – ez vonatkozik nyugdíjasokra, költségvetés által fizetett dolgozókra. Ezt a rendszert 2O15 februárjában aktiváljuk a nyugdíjasoknak” – tette hozzá.

 

“Az olajárak esése nem érinti az állami költségvetést” – Alexander Novak – orosz energia-ügyi miniszter.

 

Novak szerint az aktuális ár-alakulás abszolut piaci természetű és Oroszországnak nincsenek problémái az olajipari stratégiai fejlesztési tervei végrehajtásával kapcsolatban. Novak szerint az olajárak zuhanása valószínűtlen hogy érintené az orosz költségvetést – nyilatkozta ezt a NTV nevű televíziós csatornának pénteken.

 

“A szituáció abszolút nem kritikus és elfogadható – azt gondoljuk, a piac magát fogja kiegyensúlyozni az aktuális árcsökkenésből és ennek a jelenlegi helyzetnek lesz egy olyan kedvező hatása, hogy a drága és nem-hatékony projektek el fognak tűnni” – mondta Novak a NTV csatornának.

 

“Arra számítunk, hogy az árak visszaállnak idővel a 85-9O Usd per hordó árfolyamra középtávon, ami kényelmes lesz mind az olaj mind a gázcégeknek is valamint az export-országoknak is” – mondta az orosz miniszter.

 

Novak szerint az aktuális árfolyamnak van egy abszolut piaci természete és Oroszországnak nincsenek problémái az olajipari stratégiai fejlesztési tervei végrehajtásában. Novak a helyzetet “kiszámítható”nak írta le.

 

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Hivatalos: az Ukrajnába küldött német önjáró tarackok többsége üzemképtelen

A Nyugat által Ukrajnának szállított német PzH 2000-es ágyúk többsége már elromlott és javításra szorul - állítja Marcus Faber német Bundestag-képviselő, aki a közelmúltban...

Az ukrán fegyveres erők több mint kétezer katonát veszítettek Szoledar közelében

Az ukrán hadsereg több mint kétezer embert vesztett a Szoledar melletti harcokban - közölte az orosz védelmi minisztérium a pénteki hadjelentésében. "A szövetséges erők Szoledar...

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...