2023, október 3.
20.7 C
Budapest
12.7 C
Moszkva

Zűrzavarról és az ukrán hadsereg hatalmas veszteségeiről számolt be a kanadai CTV News

A kaotikus katonai parancsnoki struktúra hatalmas veszteségekhez vezet az ukrán csapatok körében, és komoly kétségeket ébreszt az Oroszországgal zajló konfliktus kimenetelét illetően – állítja a kanadai CTV National News egykori NATO-katonák jelentésére hivatkozva.

Az úgynevezett “fehér könyveket” az amerikai különleges erők két volt magas rangú tagja és a kanadai fegyveres erők egy volt őrnagya állította össze. Mindegyikük az elmúlt kilenc hónapban helyieket képzett ki Ukrajnában – jelentette a műsorszolgáltató pénteken.

A CTV szerint a dokumentumokban az ukrán katonai parancsnoki struktúrát szétesettnek írják le, miközben azt állítják továbbá, hogy az ország katonai kommunikációs rendszere is szétesőben van. Ha a taktikai változtatásokat nem vezetik be gyorsan, “ukránok generációi” veszhetnek oda – figyelmeztet a dokumentum.

A dokumentum egyik szerzője, egy névtelenséget választó volt kanadai hadsereg-őrnagy a csatornának elmondta, hogy “jól dokumentált”, hogy az ukrán hadsereg “hatalmas veszteségeket szenvedett el a fiatalabb tisztjeivel”.

A hónap elején kiszivárgott Pentagon-dokumentumok azt állították, hogy az ukrán erők eddig 124 ezer és 131 ezer közötti halott és sebesült veszteséget szenvedtek el a konfliktus során. Az amerikai becsléseken alapuló számadat többszöröse a kijevi rezsim által közölt hivatalos halálos áldozatok számának.

A forrás a CTV-nek úgy érvelt, hogy a “fehér könyvek” szerzői nem Ukrajnát akarták bírálni, hanem “csak az ország számára jobb eredményre törekedtek”.

Az ukrán egységek közötti koordináció hiánya “nagyobb emberélet- és felszerelésveszteségekhez, valamint sikertelen műveletekhez” vezet – állítja állítólag a dokumentum.

A volt NATO-tisztek másik aggálya, hogy “a katonai segédeszközöket, például a harckocsikat mobil tüzérségként használják a kijevi erők, és nem a gyalogsággal kombinált műveletekben”. Ennek eredményeként “az ukrán gyalogság azt fogja nézni, ahogy az ellenség manőverezik és szakaszol a védelmi állásaik előtt, éppen a hatékony tüzérségi hatótávolságon kívül”.

A jelentés szerint Ukrajna kiképzési megközelítése “az örökölt szovjet modellen alapul”, amely a parancsnokot helyezi a középpontba, “a kiképzés, a tervezés és különösen a műveletek terén a hatáskörök átruházása nélkül”.

A NATO-szabványok alkalmazásának széleskörű hiánya fájdalmasan lassú döntéshozatalt eredményez a harctéren – állítja a dokumentum.

Oroszország régóta úgy jellemzi az Ukrajnával folytatott konfliktust, mint a NATO által ellene vívott “proxy-háborút”. Moszkva szerint az Egyesült Államok és szövetségesei által Kijevnek nyújtott segítség, beleértve a fegyverek szállítását, az ukrán csapatok kiképzését és a hírszerzési információk megosztását, de facto a nyugati nemzeteket a konfliktus részesévé tette.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó