2023, október 4.
18.2 C
Budapest
13.7 C
Moszkva

Lengyelország is betiltotta az ukrán gabona importját

A lengyel kabinet felhatalmazta az illetékes minisztériumok vezetőit, hogy ideiglenesen tiltsák be az Ukrajnából származó gabonaimportot – közölte a lengyel kormány.

“A mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter (Robert Telus) felvázolta az Ukrajnából érkező mezőgazdasági termékek beáramlásával kapcsolatos jelenlegi problémákat. A Minisztertanács tagjai Mateusz Morawiecki miniszterelnök elnökletével megvitatták a lehetséges megoldásokat és azokat a hivatalos intézkedéseket, amelyeket Lengyelország a lengyel gazdák és fogyasztók védelme érdekében megtehet” – áll a közleményben.

A kormányülésen a mezőgazdasági piac stabilizálására irányuló lehetséges intézkedésekről is szó esett.

Az ülést követően a kabinet “felhatalmazta a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztert, valamint a fejlesztési és technológiai minisztert, hogy a lengyel agrárpiac destabilizációtól való védelme érdekében kiadja a vonatkozó jogszabályokat, beleértve az Ukrajnából származó mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek behozatalának ideiglenes tilalmát is”.

Mint megjegyezték, a miniszterek folyamatos kapcsolatban állnak Kijevvel a gabonakérdés megoldása érdekében.

A lengyel gazdákat tömörítő szervezetek február eleje óta tiltakoznak amiatt, hogy az Ukrajnából behozott, majd Lengyelországon keresztül más országokba exportálandó gabonát az országban helyezik el és értékesítik. A gazdák szerint az ukrán gabona minősége nem megfelelő, a helyi termékek ára drasztikusan lecsökkent, és előfordulhat, hogy nem lesz elegendő raktárhelyiség az új termés számára. A lengyel fél hivatalos adatai szerint tavaly mintegy kétmillió tonna gabonát importáltak Ukrajnából.

Legutóbb Szlovákia jelentette be, hogy szennyezett gabonaszállítmányok miatt betiltják az Ukrajnából származó importot.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Olasz védelmi miniszter: minden lehetőséget kimerítettünk Ukrajna támogatására

Olaszországnak nincsenek korlátlan forrásai Ukrajna támogatására - mondta az ország védelmi minisztere, Guido Crosetto a Sky TG24 csatornának. "Olaszország sokat tett, a légvédelmi rendszerekre összpontosított,...

The Guardian: Charles Michel csak véletlenül mondta, hogy Ukrajna 2030-ban EU-tag lesz

Az Európai Tanács vezetője, Charles Michel, amikor Ukrajna EU-csatlakozásának lehetséges időpontjairól beszélt, "véletlenszerűen" mondta a 2030-as évet, amelynek nincs semmi alapja - írja a...

Az orosz légierő meghiúsította egy ukrán kommandós egység partraszállását a Krím félszigeten

Az orosz légierő meghiúsította az ukrán kommandósok partraszállási kísérletét a Krímben - közölte az orosz védelmi minisztérium szerda reggel közleményben. A védelmi minisztérium szerint egy...
spot_img

Videó