2023, február 9.
-1.1 C
Budapest
-1.8 C
Moszkva

Zelenszkijnek könyörög a szélsőséges Azov ezred vezetője az Azovsztalból

Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz fordult csütörtökön a Mariupolban lévő Azovsztal acélipari üzemet védő szélsőséges Azov ukrán ezred egyik vezetője azzal a felhívással, hogy gondoskodjon a sebesült ukrán katonákról – számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál.

“Már harmadik napja annak, hogy az orosz erők betörtek az Azovsztal területére. Véres harcok dúlnak. Az ukrán védelmi erők már 71. napja harcolnak szemtől szemben az ellenséggel” – mondta a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett videoüzenetében Szvjatoslav Palamar, az ezred parancsnokhelyettese.

Kijelentette, hogy az oroszok ismét megszegték a tűzszünet kihirdetésére tett ígéretüket, és nem hagyják kimenekíteni azokat a civileket, akik továbbra is az üzem föld alatti bunkereiben vannak.

“Felszólítjuk a világközösséget, hogy evakuálják a civileket, és személyesen fordulunk a legfelsőbb főparancsnokhoz (az ukrán államfőhöz), hogy gondoskodjon a szörnyű gyötrelemben szenvedő sebesült katonákról. Teremtsenek lehetőséget a katonák holttesteinek elszállítására, hogy az ukránok búcsút vehessenek hőseiktől. Tegyenek megfelelő válaszlépéseket egy olyan kritikus helyzetre, amelyben az ellenség nem tart be semmilyen etikai normát, egyezményt vagy jogszabályt, és az egész világ szeme láttára pusztít el embereket” – fogalmazott Palamar.

A kijevi vezérkar közben arról számolt be csütörtöki helyzetjelentésében, hogy az ukrán csapatok visszaszerezték az ellenőrzést több településen az ország déli részén, Mikolajiv és Herszon megye közigazgatási határán.

Valerij Zaluzsnij, az ukrán erők főparancsnoka a Telegramon közölte, hogy tájékoztatta Mark Milley tábornokot, az Egyesült Államok haderejének vezérkari főnökét az ukrajnai harci helyzetről. Elmondta neki, hogy a keleti országrészben, Harkiv és Izjum irányában az ukrán hadsereg ellentámadásba lépett az orosz erőkkel szemben. Utóbbiak azonban erőket csoportosítottak át a Donbasszba, ahol heves harcok dúlnak Popaszna, Kreminna és Torszke térségében.

Zaluzsnij szavai szerint az orosz erők nagy számban vetnek be cirkálórakétákat, főként azzal a céllal, hogy megsemmisítsék az Ukrajnába irányuló katonai-műszaki segítségnyújtás logisztikai útvonalait. Hangsúlyozta ezért, hogy most “különösen aktuális”, hogy Ukrajnát korszerű rakéta-sorozatvetőkkel lássák el.

A kelet-ukrajnai Zaporizzsjában május 8-án este hét órától május 10-én reggel ötóráig folyamatos kijárási tilalmat vezetnek be – közölte Anatolij Kurtyev polgármester a Facebookon. A döntést nem indokolta meg.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Foreign Policy: Ukrajna a következő 10 napban hatalmas orosz invázióra számít

Moszkva több százezer katonát összpontosított az ország keleti részén, brutális taktikával és emberhadjáratokkal igyekszik megtörni az ukrán fegyveres erők védelmét - írja a Foreign...

Amerikai képviselő: az USA fejezze be az ukrán hadsereg finanszírozását

Az Egyesült Államoknak fel kell hagynia azzal, hogy dollármilliárdokat küldjön Ukrajna hadseregének megerősítésére - jelentette ki Matt Gaetz republikánus képviselő hétfőn a képviselőházban tartott...

Videó: leégett az Ukrajnának drónokat szállító amerikai katonai gyár Lettországban

Nagy erejű tűz ütött ki az amerikai Edge Autonomy katonai drónokat gyártó vállalat üzemében a Riga melletti Marupe-ban. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy...