2023, március 22.
10.6 C
Budapest
3.4 C
Moszkva

Kína teszteli szankciós forgatókönyvét – sajtóértesülés

A kínai kormány átfogó “stressztesztet” rendelt el, hogy kiderüljön, miként kezelné az ország a Nyugat által Oroszországgal szemben bevezetett szankciókhoz hasonló intézkedéseket – jelentette szerdán a Guardian című brit napilap.

Egy meg nem nevezett, az ügyet közvetlenül ismerő személy a lapnak elmondta, hogy a kiterjedt gyakorlat február vége és március eleje körül kezdődött, amikor a nyugati szövetségesek átfogó szankciókat vezettek be Moszkva ellen. A forrás szerint több kulcsfontosságú kínai kormányzati ügynökséget kértek fel arra, hogy találjanak ki válaszlépéseket arra az esetre, ha a Nyugat hasonló embargót vezetne be Kínával szemben.

“A gyakorlatban részt vevők azt használják fel, hogy miként kezelték Oroszországot, mint alapot Kína saját politikai válaszához, ha a Nyugat ugyanígy járna el vele szemben” – magyarázta a forrás, hozzátéve: “Ez a stresszteszt számos módszertant tartalmaz, beleértve a modellezést is”.

Tong Zhao, a pekingi székhelyű Carnegie Endowment for International Peace vezető munkatársa elmondta: “Peking szempontjából, ha az USA vezette nyugati szövetségesek képesek ilyen intézkedéseket hozni Moszkvával szemben, akkor ugyanezt megtehetik Kínával szemben is. Ezért tudniuk kell, hogy az ország valójában mennyire ellenálló”.

Zhao hozzátette, hogy “az elmúlt néhány évben a pekingi vezetés körében egyre nagyobb aggodalom, és nem az a kérdés, hogy bekövetkezik-e hogy egy stratégiai konfliktus Kína és a Nyugat között, hanem az, hogy mikor fog bekövetkezni, különösen Tajvan kérdésében”.

A Financial Times korábban arról számolt be, hogy a kínai pénzügyminisztérium és a központi bank a múlt hónapban megbeszélést tartott hazai és külföldi bankokkal, köztük az HSBC-vel, hogy megvitassák, hogyan tudnák megvédeni Kína tengerentúli eszközeit, ha az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei által az Oroszország ellen is alkalmazott hasonló szankciókat is bevezetnének.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Sojgu: Moszkva mérlegeli a szegényített uránt tartalmazó brit lövedékekre adható választ

A Kijevbe irányuló, szegényített uránt tartalmazó lövedékek szállítása arra kényszeríti Moszkvát, hogy mérlegelje, miként reagálhat - jelentette ki kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. "Ez...

Nem megerősített felvétel jelent meg az első Leopard harckocsiról a Donbasszban

A közösségi médiában jelent meg egy felvétel, amelyről azt állítják, hogy Donbasszban látható az első német Leopard 2A4-es harckocsi. Nincs megerősítve a felvétel hitelessége. 10...

Scholz: a Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában

A Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában - figyelmeztetett Olaf Scholz német kancellár. Azt jósolta, hogy a harcok befejezése után a...
spot_img

Videó