2022, június 26.
31.7 C
Budapest
30.7 C
Moszkva

Kína teszteli szankciós forgatókönyvét – sajtóértesülés

A kínai kormány átfogó “stressztesztet” rendelt el, hogy kiderüljön, miként kezelné az ország a Nyugat által Oroszországgal szemben bevezetett szankciókhoz hasonló intézkedéseket – jelentette szerdán a Guardian című brit napilap.

Egy meg nem nevezett, az ügyet közvetlenül ismerő személy a lapnak elmondta, hogy a kiterjedt gyakorlat február vége és március eleje körül kezdődött, amikor a nyugati szövetségesek átfogó szankciókat vezettek be Moszkva ellen. A forrás szerint több kulcsfontosságú kínai kormányzati ügynökséget kértek fel arra, hogy találjanak ki válaszlépéseket arra az esetre, ha a Nyugat hasonló embargót vezetne be Kínával szemben.

“A gyakorlatban részt vevők azt használják fel, hogy miként kezelték Oroszországot, mint alapot Kína saját politikai válaszához, ha a Nyugat ugyanígy járna el vele szemben” – magyarázta a forrás, hozzátéve: “Ez a stresszteszt számos módszertant tartalmaz, beleértve a modellezést is”.

Tong Zhao, a pekingi székhelyű Carnegie Endowment for International Peace vezető munkatársa elmondta: “Peking szempontjából, ha az USA vezette nyugati szövetségesek képesek ilyen intézkedéseket hozni Moszkvával szemben, akkor ugyanezt megtehetik Kínával szemben is. Ezért tudniuk kell, hogy az ország valójában mennyire ellenálló”.

Zhao hozzátette, hogy “az elmúlt néhány évben a pekingi vezetés körében egyre nagyobb aggodalom, és nem az a kérdés, hogy bekövetkezik-e hogy egy stratégiai konfliktus Kína és a Nyugat között, hanem az, hogy mikor fog bekövetkezni, különösen Tajvan kérdésében”.

A Financial Times korábban arról számolt be, hogy a kínai pénzügyminisztérium és a központi bank a múlt hónapban megbeszélést tartott hazai és külföldi bankokkal, köztük az HSBC-vel, hogy megvitassák, hogyan tudnák megvédeni Kína tengerentúli eszközeit, ha az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei által az Oroszország ellen is alkalmazott hasonló szankciókat is bevezetnének.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS