2023, október 3.
20.7 C
Budapest
12.7 C
Moszkva

Zelenszkij: Ukrajna világos jelzést vár a NATO-tól a csatlakozásról

Ukrajna egyértelmű jelzést vár a NATO-tól, hogy a konfliktus lezárultával felveszik a szövetségbe – mondta Volodimir Zelenszkij elnök egy hollandiai sajtótájékoztatón.

“Realisták vagyunk, tudjuk, hogy a háború alatt nem fogunk csatlakozni a NATO-hoz, de a háború alatt szeretnénk egy nagyon világos jelzést kapni, hogy a háború után a NATO tagja leszünk” – mondta.

Arra a kérdésre, hogy az ukrán ellentámadás sikertelensége esetén esetleg megszűnne-e a katonai segítség a Nyugat részéről, Zelenszkij azt mondta, hogy Kijev nem gondolkodik ilyen lehetőségen, ezért nem tud erre válaszolni.

Az ukrán elnök azt is elmondta, hogy szeretné, ha a befagyasztott orosz vagyont Ukrajna újjáépítésére fordítanák, és reméli, hogy új mechanizmusokat dolgoznak ki ennek lehetővé tételére.

Ukrajna 2022 szeptemberében gyorsított NATO-tagságért folyamodott. Jake Sullivan nemzetbiztonsági ügyekért felelős amerikai tanácsadó szerint ez nem lenne időszerű. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hangsúlyozta, hogy a szövetség Kijev támogatására összpontosítja erőfeszítéseit.

Dmitrij Peszkov, az orosz elnök sajtótitkára megjegyezte, hogy Moszkva szorosan figyeli a helyzetet, és emlékeztetett arra, hogy Kijevnek az észak-atlanti szövetséggel szembeni orientációja volt az egyik oka az ukrajnai orosz különleges katonai művelet megindításának.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó