2022, december 2.
2.3 C
Budapest
-10.4 C
Moszkva

Zelenszkij tárgyalási hajlandósága Oroszországgal a NATO-n belüli szakadásra utal

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök készsége az Oroszországgal való tárgyalásokra az Észak-atlanti Szerződés Szervezetén (NATO) belüli szakadásra utal – véli Baris Doster, a török ellenzéki Cumhuriyet című napilap rovatvezetője.

“Végre történt valami, amire számítottunk. Amint arról a legfontosabb amerikai médiumok már napok óta írnak, az Ukrajnára gyakorolt amerikai nyomás annak érdekében, hogy visszatérjen az Oroszországgal folytatott tárgyalásokhoz, eredményt hozott. Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy nyitott a tárgyalásokra Oroszországgal, és ehhez számos feltételt szabott. Ez a kijelentés nem csak az ukrán frontvonal helyzetéről ad képet, hanem az észak-atlanti szövetségen belüli széthúzásra is utal” – írta az újságíró.

Szerinte “az Egyesült Államoknak nincs olyan befolyása a szövetségeseire, mint korábban, és nem hatékony ellenfelei és riválisai megfékezésében sem”.

“Az Ukrajna és Oroszország közötti háború ismét bebizonyította ezt. Németország az USA ellenvetései ellenére javítani kívánja kapcsolatait Oroszországgal és Kínával. Észak-Koreától Iránig, Szíriától Kubáig sok ország ellenáll az USA-nak. A Sanghaji Együttműködési Szervezet bővül. Fejlődik az Egy Övezet Egy Út program. Az USA és Szaúd-Arábia közötti feszült viszony az olajkitermelés miatt, és az ezek által kiváltott negatív reakciók jól ismertek. Ne felejtsük el, hogy Hollandia feloldotta az Oroszország elleni szankciók egy részét” – tette hozzá a cikkíró.

Azt is megjegyzi, hogy “az USA-nak nincs hatalma arra, hogy rendet tegyen a világban és új szabályokat vezessen be”. “Az [amerikai nemzetbiztonsági] doktrína túl szubjektív, túl önző, túl leereszkedő” – magyarázta Doster.

Kijev enyhülő álláspontja

Korábban a Politico arról számolt be, hogy az amerikai kormányzat sürgette Zelenszkijt, hogy a párbeszéd megkezdéséhez szükséges előfeltételek listájáról törölje azt a részt, hogy nem hajlandó tárgyalni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A lap megjegyezte, hogy Zelenszkij hétfőn öt olyan feltételt sorolt fel a Moszkvával való tárgyalások megkezdéséhez, amelyek között már nem szerepelt, hogy csak új orosz elnökkel hajlandó tárgyalni. A Politico szerint ez az új álláspont “közvetlenül a Biden-kormányzat lágy nyomásának köszönhető”. A lap szerint a változásra Kijev és Washington közötti hosszas tárgyalások után került sor, többek között Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadójának ukrajnai látogatása során. A Politico szerint az amerikai tisztviselők nem kérték Zelenszkijt közvetlenül arra, hogy változtassa meg álláspontját, de azt közvetítették, hogy Kijevnek meg kell mutatnia a világnak, hogy hajlandó békésen véget vetni a konfliktusnak. Ennek ellenére Washington nem gondolja, hogy a tárgyalásokat azonnal meg kellene kezdeni.

Korábban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta, hogy az orosz vezetés továbbra is kész az Ukrajnáról szóló tárgyalások folytatására. Megjegyezte, hogy Oroszország kész meghallgatni nyugati kollégáit, ha azok javaslatot tesznek a feszültségek csökkentéséről szóló párbeszéd megszervezésére Moszkva érdekeinek figyelembevételével.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Külföldi zsoldosokra mértek csapást az orosz erők a Donbasszban

Az orosz légierő és a tüzérség csapást mért a külföldi zsoldosok egyik ideiglenes telepítési pontjára a Donyecki Népköztársaságban lévő Csaszov Jarban (ukránul Csasziv Jar),...

A Kreml szerint elfogadhatatlanok Biden feltételei a tárgyalásokhoz

A Kreml szerint elfogadhatatlanok azok a feltételek, amelyeket Joe Biden amerikai elnök az Oroszországgal folytatott tárgyalások megkezdéséhez támasztott - mondta Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő. "Valójában,...

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...