2022, augusztus 14.
21 C
Budapest
18.5 C
Moszkva

Zelenszkij tanácsadója: Ukrajna “de facto már a NATO tagja”

Ukrajna esetleges NATO- és EU-tagsága csupán formalitás – jelentette ki szerdán Olekszij Aresztovics, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyik prominens tanácsadója.

Kijev már “de facto” tagja az Egyesült Államok vezette katonai szövetségnek, amely megígérte, hogy segít neki “megnyerni” az Oroszországgal fennálló konfliktust – és most csatlakozott a Három Tenger Kezdeményezéshez (Trimarium), amely egyfajta hátsó ajtó az EU-hoz – mondta Aresztovics egy interjúban.

Mark Fejgin YouTuberrel és aktivistával szerdán beszélgetve Aresztovics elismerte, hogy kétségei vannak azzal kapcsolatban, hogy a NATO vagy az EU készen áll-e Ukrajna befogadására, de ez nem számít. Már a tagjelöltté válás is hozzáférést biztosít Ukrajnának az uniós fejlesztési forrásokhoz, amelyekből Lengyelország kiépítette infrastruktúráját – mondta Feygin. Ráadásul Kijev most egy újabb ravasz lépést tett azzal, hogy csatlakozott a Trimáriumhoz – mondta Aresztovics.

“Mi lettünk a Trimárium 13. országa. Ez hozzáférést jelent a pénzhez, a közlekedéshez, a tengeri biztonsághoz, az infrastruktúrához. És 12 trimáriumi ország az EU tagja. Vagyis az uniós országok majdnem fele. Ez azt jelenti, hogy az EU-val való integrációnk sokkal messzebbre ment, mint ahogy azt jelenleg mindenki értékeli” – mondta Aresztovics.

Ezzel Andrzej Duda lengyel elnök keddi bejelentésére utalt, miszerint a csoport különleges “részvételi partnerségi” státuszt hozott létre Ukrajna számára. A 2016-ban Lengyelország és Horvátország által létrehozott, a Balti-, a Fekete- és az Adriai-tenger közötti területet átfogó Trimárium azóta Ausztriával, Magyarországgal, Csehországgal, Szlovákiával, Romániával, Bulgáriával, Lettországgal, Litvániával, Észtországgal és Szlovéniával bővült. Taglétszáma nem egészen a fele a 27 tagállamot számláló EU taglétszámának.

Aresztovics azonban tovább folytatta, és azt mondta Fejginnek, hogy Ukrajna “de facto tagja” a NATO-nak. Lehet, hogy az 5. cikkelyben foglalt kölcsönös védelmi ígéret nincs írásban rögzítve, de az USA által vezetett Ukrajna Védelmi Kapcsolattartó Csoport több mint 50 országa megígérte Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszternek, hogy “soha, de soha” nem hagyják, hogy Kijev elveszítse a háborút – hangsúlyozta Arestovich.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter “tette fel a habot a tortára” – tette hozzá Aresztovics -, amikor azt mondta, hogy

“nem lehet kétség afelől, hogy győzelemre fogjuk vezetni Ukrajnát”.

Zelenszkij PR-főtanácsadója gyakran szerepelt az ukrán televízióban és élő közvetítésekben, néha kényes információkat fedett fel, mielőtt azokat hivatalosan megerősítették volna – mint például a Donbassz Liman városának elvesztése a múlt hónapban -, máskor pedig trágár szavakkal illette Henry Kissingert és másokat is Nyugaton, akik arra szólították fel Ukrajnát, hogy kössön békét Moszkvával.

A hét elején Aresztovics egy másik interjúalanyának azt mondta, hogy az LMBTQ személyeket “deviáns embereknek” tekinti, aminek hatására a nyugati támogatású KyivPride civil szervezet arra kérte Zelenszkijt, hogy mondassa le tanácsadóját.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán hadifoglyok nem akarnak visszatérni Ukrajnába

Az orosz erők által fogságba ejtett ukrán katonák úgy döntöttek, hogy a Moszkva és a szövetséges erők által ellenőrzött területen maradnak, megdagadva a harcok...

Az orosz erők felszabadították Piszki-t a DNR-ben

Az orosz hadsereg a DNR és az LNR harcosaival együtt ellenőrzése alá vonta Piszki települést a Donbasszban - közölte az orosz védelmi minisztérium. "A szövetséges...

Hivatalos: az Ukrajnába küldött német önjáró tarackok többsége üzemképtelen

A Nyugat által Ukrajnának szállított német PzH 2000-es ágyúk többsége már elromlott és javításra szorul - állítja Marcus Faber német Bundestag-képviselő, aki a közelmúltban...