2023, szeptember 22.
19.5 C
Budapest
14.6 C
Moszkva

Zelenszkij tanácsadója kizárta, hogy tárgyaljanak Oroszországgal, amíg nem változik a harctéri helyzet

A tárgyalások Oroszországgal “szóba sem jöhet”, amíg a harctéri helyzet meg nem változik – mondta Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyik vezető tanácsadója.

Moszkva “továbbra is azzal áltatja” magát, hogy képes lesz megtartani a Kijevtől elfoglalt területeket – állította Podoljak a Corriere della Sera olasz napilapnak adott szerdai interjújában.

Az orosz félnek jelentős taktikai vereségeket kell elszenvednie a frontvonalon ahhoz, hogy reálisabb helyzetértékelést alakítson ki, és csak ezután kezdődhetnek meg bizonyos béketárgyalások – értékelte.

Ukrajna várva várt ellentámadása, amelyet csaknem három hónapja indított azzal a céllal, hogy elvágja Oroszország szárazföldi hídját a Krímhez, nem hozta el ezeket a Moszkvának okozott “jelentős taktikai vereségeket”. Orosz becslések szerint Kijev veszteségei augusztus elejéig több mint 43 ezer katonát és közel 5000 nehézgépjárművet tettek ki. Ukrán tisztviselők eddig csak néhány olyan falu elfoglalásáról számoltak be, amelyek nem részei a fő orosz védelmi vonalaknak.

Podoljakot konkrétan arról kérdezték, hogy kész-e tárgyalni a Krím státuszáról, amely 2014 óta újra Oroszország része, amikor a félsziget népszavazást tartott az Ukrajnától való elszakadásról egy nyugati támogatású erőszakos kijevi puccsot követően.

Válaszában Zelenszkij korábbi kijelentéseire hivatkozott, aki azt állította, hogy a moszkvai tisztviselőket olyan helyzetbe kell hozni, amelyben “választaniuk kell, hogy mindent elveszítenek vagy feladják a Krímet”. Ezt csak úgy lehetne elérni, ha az ukrán erők elérnék a félsziget határait, és megsemmisítenék azokat a fegyvereket, amelyek lehetővé teszik Moszkva számára, hogy ellenőrzése alatt tartsa azt – magyarázta a tanácsadó.

Annak ellenére, hogy kizárta a Moszkvával való tárgyalásokat, Podoljak ragaszkodott ahhoz, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök “a párbeszédre való hajlandóságunkat gyengeségnek tekinti, amelyet ki akar használni a maga javára”.

Oroszország hónapok óta hangoztatja, hogy kész a tárgyalóasztalnál keresni a konfliktus békés rendezését. Rámutatott azonban, hogy a diplomáciai szándék hiánya akár Kijev, akár nyugati támogatói részéről nem hagy neki más választást, mint hogy továbbra is a harctéren dolgozzon ukrajnai céljai elérésén.

Tavaly ősszel Zelenszkij aláírt egy rendeletet, amely hivatalosan megtiltotta, hogy Putyinnal tárgyaljon. Az ukrán vezető az úgynevezett tízpontos béketervét népszerűsíti, amely szerint Oroszországnak vissza kell vonulnia a Kijev által követelt határokig, jóvátételt kell fizetnie, és alá kell vetnie magát a háborús bűnökkel foglalkozó bíróságoknak. Moszkva azonnal irreálisnak minősítve utasította el a javaslatot.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán hadiüzemek megsemmisítését jelentette be az orosz védelmi tárca (videó)

Ukrán hadiipari létesítményekre, rádiótechnikai felderítő központokra és szabotőr-kiképzőközpontokra mértek csoportos csapást az éjszaka folyamán az orosz erők nagyhatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel és harci...

Newsweek: a Kijevnek ígért Abrams harckocsik el fognak akadni a sárban

Marina Miron, a brit King's College katonai tanulmányok tanszékének kutatója annak a véleményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok által Ukrajnának ígért Abrams harckocsik...

Fordulat: Lengyelország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának

A lengyel kormány megpróbálta visszavonni Mateusz Morawiecki miniszterelnök fenyegetését, miszerint leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Piotr Müller kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Lengyelország a meglévő megállapodások...
spot_img

Videó