2022, december 1.
5.5 C
Budapest
-9.8 C
Moszkva

Zelenszkij reagált Elon Musk béketervére, amely engedményekkel jár Oroszországnak

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn reagált a Tesla és a SpaceX vezérigazgatója, Elon Musk által előterjesztett béketervre, amely arra szólította fel Ukrajnát, hogy tegyen engedményeket Oroszországnak.

Zelenszkij a Twitteren közzétett szavazásban azt kérdezte követőitől, hogy “melyik Elon Musk” tetszik nekik “jobban”: az, “aki Ukrajnát támogatja”, vagy az, “aki Oroszországot támogatja”. A cikk írásakor valamivel kevesebb, mint 85% választotta az előbbit.

Korábban hétfőn Musk azt javasolta, hogy Oroszország tartson új, ENSZ-felügyelet alatt álló népszavazásokat az újonnan megszerzett területein, miközben Ukrajna hivatalosan lemond a Krímre vonatkozó igényéről, garantálja a félsziget vízellátását, és semleges országnak nyilvánítja magát.

“A végén nagy valószínűséggel ugyan ez lesz a végeredmény” – folytatta Musk, hozzátéve, hogy “már csak az a kérdés, hogy hány ember hal meg addig”.

Musk közvélemény-kutatásra bocsátotta a tervet, ahol a válaszadók mintegy 60 százaléka helyeselte, mielőtt a szavazatok az ellenkezőjére fordultak volna. Musk az eredmények gyors változását a “legnagyobb bot-támadásnak tulajdonította, amit valaha látott”.

Az ukránbarát médiumok és kijevi tisztviselők kritikái közepette Musk kitartott, azzal érvelve, hogy Oroszország népességelőnye garantálja számára a győzelmet, ha Zelenszkij véghezviszi a Krím visszafoglalására vonatkozó kinyilvánított célját, és Moszkva válaszul háborút hirdet.

Miközben Zelenszkij közvélemény-kutatása erősen az egyik oldalra hajlott, az ukrán vezetőt egyes szakértők bírálták, amiért ilyen közösségi média-csatározásokba bocsátkozik.

“Ez a fickó fotózásokat csinál a Vogue-nak, és egy véget nem érő pénzhegyen ül [a] nyugattól… aztán dühös lesz, amikor Elon felveti, hogy talán érdemes lenne befejezni a háborút, mielőtt még több embere hal meg feleslegesen” – írta Greg Price amerikai konzervatív.

Musk már korábban is támogatásáról biztosította Zelenszkijt: a konfliktus kezdeti napjaiban Ukrajnának olyan terminálokat ajánlott fel, amelyeken keresztül hozzáférhet a műholdas Starlink internetszolgáltatásához. Ellenállt azonban “egyes kormányok” nyomásának, hogy blokkolják az orosz híroldalakat a szolgáltatáson, és kollégáinak elismerte, hogy szerinte például az RT hírtelevízió “tett néhány jó pontot”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...