2022, december 1.
3.2 C
Budapest
-12.8 C
Moszkva

Zelenszkij megígérte, hogy visszafoglalja a Donbasszt és a Krímet

Volodimir Zelenszkij elnök vasárnap esti napi beszédében kijelentette, hogy Ukrajna vissza fogja foglalni Donbasszt, amelyet az orosz erők már szinte teljesen elfoglaltak.

“Nem felejtettük el és nem fogjuk elfelejteni egyetlen városunkat és egyetlen állampolgárunkat sem” – mondta.

“Most a Donbassz szinte megsemmisült az orosz csapások miatt, lepusztult. A büszke és dicső ukrán Donyecket az orosz megszállás megalázta és kirabolta. De Ukrajna vissza fog térni. Az biztos. Az élet vissza fogja szerezni. Vissza fog térni a Donbassz népének méltósága. Vissza fog térni az élet képessége. A lehetőség, hogy biztonságban és boldogan éljenek” – tette hozzá az elnök.

Szerinte ezt fogja szimbolizálni az ukrán zászló, “amikor kitűzzük Donyeckben, Gorlovkában, Mariupolban, a Donbassz összes városában, az azovi területen, az összes orosz megszállás alatt álló területen – Harkov, Zaporizzsja, Herszon régiókban. És mindenképpen a Krímben”.

“Ukrajna mindenre emlékszik” – mondta Zelenszkij.

Az Egyesült Államok segíthet Ukrajnának felkészülni egy közelgő ellentámadásra Oroszország ellen – állította a Washington Post a héten megjelent cikkében, rámutatva arra, hogy milyen fegyverek alkotják a Pentagon által Kijevnek ígért legújabb katonai segélytételeket. A múlt hónapban több magas rangú ukrán tisztviselő is azt közölte, hogy az ország hadserege augusztusban ellentámadást indít az ország déli részén, hogy visszafoglalja Herszon városát.

Oroszország február 24-én küldött csapatokat Ukrajnába, arra hivatkozva, hogy Kijev nem hajtja végre a minszki megállapodásokat, amelyek célja, hogy Donyeck és Luganszk régióknak különleges státuszt biztosítson az ukrán államon belül. A Németország és Franciaország közvetítésével létrejött jegyzőkönyveket először 2014-ben írták alá. Peltro Porosenko volt ukrán elnök azóta elismerte, hogy Kijev fő célja az volt, hogy a tűzszünetet időnyerésre és “erős fegyveres erők létrehozására” használja fel.

2022 februárjában a Kreml független államként ismerte el a Donbassz köztársaságokat, és követelte, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik semmilyen nyugati katonai blokkhoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...