2024, február 24.
11.3 C
Budapest
-0.2 C
Moszkva

Zelenszkij megígérte, hogy visszafoglalja a Donbasszt és a Krímet

Volodimir Zelenszkij elnök vasárnap esti napi beszédében kijelentette, hogy Ukrajna vissza fogja foglalni Donbasszt, amelyet az orosz erők már szinte teljesen elfoglaltak.

“Nem felejtettük el és nem fogjuk elfelejteni egyetlen városunkat és egyetlen állampolgárunkat sem” – mondta.

“Most a Donbassz szinte megsemmisült az orosz csapások miatt, lepusztult. A büszke és dicső ukrán Donyecket az orosz megszállás megalázta és kirabolta. De Ukrajna vissza fog térni. Az biztos. Az élet vissza fogja szerezni. Vissza fog térni a Donbassz népének méltósága. Vissza fog térni az élet képessége. A lehetőség, hogy biztonságban és boldogan éljenek” – tette hozzá az elnök.

Szerinte ezt fogja szimbolizálni az ukrán zászló, “amikor kitűzzük Donyeckben, Gorlovkában, Mariupolban, a Donbassz összes városában, az azovi területen, az összes orosz megszállás alatt álló területen – Harkov, Zaporizzsja, Herszon régiókban. És mindenképpen a Krímben”.

“Ukrajna mindenre emlékszik” – mondta Zelenszkij.

Az Egyesült Államok segíthet Ukrajnának felkészülni egy közelgő ellentámadásra Oroszország ellen – állította a Washington Post a héten megjelent cikkében, rámutatva arra, hogy milyen fegyverek alkotják a Pentagon által Kijevnek ígért legújabb katonai segélytételeket. A múlt hónapban több magas rangú ukrán tisztviselő is azt közölte, hogy az ország hadserege augusztusban ellentámadást indít az ország déli részén, hogy visszafoglalja Herszon városát.

Oroszország február 24-én küldött csapatokat Ukrajnába, arra hivatkozva, hogy Kijev nem hajtja végre a minszki megállapodásokat, amelyek célja, hogy Donyeck és Luganszk régióknak különleges státuszt biztosítson az ukrán államon belül. A Németország és Franciaország közvetítésével létrejött jegyzőkönyveket először 2014-ben írták alá. Peltro Porosenko volt ukrán elnök azóta elismerte, hogy Kijev fő célja az volt, hogy a tűzszünetet időnyerésre és “erős fegyveres erők létrehozására” használja fel.

2022 februárjában a Kreml független államként ismerte el a Donbassz köztársaságokat, és követelte, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik semmilyen nyugati katonai blokkhoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Bloomberg: Magyarország blokkolta, hogy az EU közös nyilatkozatot adjon ki Ukrajnáról

Magyarország megakadályozta, hogy az Európai Unió tagállamai közös nyilatkozatot írjanak alá az ukrajnai orosz különleges hadművelet megindítása óta eltelt két év alkalmából - írja...

Felmérés: a franciák többsége nem akarja Ukrajnát az Európai Unióba

Ukrajna uniós csatlakozásának kilátása szinte egyöntetűen megosztja a francia társadalmat - derült ki a CSA kutatóintézet új felméréséből. A pénteken közzétett közvélemény-kutatási eredmények szerint...

Legalább 15 ezer ukrán menekült lett hajléktalan az Egyesült Királyságban, mert a támogatók kidobták őket

A brit kormány pénteken közzétett jelentése szerint legalább 15 000 ukrán menekült kért hajléktalansági támogatást, miután megromlott vagy véget ért a kapcsolatuk brit támogatóikkal. Január...
spot_img

Videó