2022, december 1.
3.8 C
Budapest
-13.8 C
Moszkva

Németország a Gazprom Germania államosítására készül

A berlini szövetségi kormány titokban létrehozott egy holdingot, hogy a közeljövőben államosíthassa a Gazprom korábbi német leányvállalatát – jelentette vasárnap a Welt am Sonntag című lap.

A Gazprom Germania korábban a Securing Energy for Europe (SEFE) nevet kapta, és a szövetségi hálózati ügynökség irányította. Közben az új holding a SEFE-hez hasonló nevet kapott: Securing Energy for Europe Holding GmbH (SEEHG).

A CMS Hasche Sigle ügyvédi iroda két ügyvédjét nevezték ki az új holding ügyvezető igazgatójává.

A Gazprom Germania, az orosz Gazprom gázipari nagyvállalat leányvállalata korábban az ország legnagyobb földgáztárolóit üzemeltette. A vállalatot az Ukrajnával kapcsolatos, Oroszország elleni szankciók részeként lefoglalták.

Júniusban a Bloomberg arról számolt be, hogy a német kormány akár 10 milliárd eurót (10,4 milliárd dollár) tervezett be a Gazprom Germania megmentésére, amelyet áprilisban foglalt le az ország energiaszabályozója. A hatóság akkor azt mondta, hogy Németország és Európa érdekeit szem előtt tartva kezeli a vállalatot.

A Gazprom a lefoglalásra válaszul leállította a cégnek a napi mintegy 10 milliárd köbméter gáz szállítását, és május 11-én a Gazprom Germania ellen Oroszország szankciókat vezetett be. A vállalatot ezt követően a kereskedelmi partnerek elkerülték, és likviditási problémákkal szembesült, ami a legfontosabb németországi és brit gázkereskedők összeomlásának kockázatával járt.

A német gazdasági minisztérium közölte, hogy tudomása van a holdingról, és hogy annak létrehozása elővigyázatossági lépés volt az esetleges szerkezetátalakítási intézkedésekhez.

“Ez egy pusztán elővigyázatossági intézmény, amely jelenleg csak társasági jogi burokként létezik” – mondta a minisztérium szóvivője a Welt am Sonntagnak.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...