2022, december 9.
3.5 C
Budapest
-4 C
Moszkva

Ausztria: az EU nem hagyhatja, hogy Putyin szabja meg az energiaárakat

Karl Nehammer osztrák kancellár vasárnap felszólította az EU-t, hogy szabjon felső határt a villamosenergia-árakra, és válassza le az áramdíjakat a gáz árától. Az osztrák államfő szerint ennek elmulasztása azt eredményezné, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök “meghatározhatja az európai áramárakat”.

“Végre véget kell vetnünk az energiapiacokon zajló őrületnek. Ez pedig csak európai megoldással történhet meg” – olvasható Nehammer hivatalának közleményében.

“Végre valaminek történnie kell. Ez a piac a jelenlegi formájában nem fogja magát szabályozni. Felszólítom az EU 27 tagállamát, hogy fogjanak össze, és azonnal állítsák meg ezt az árrobbanást”.”

Az EU gázellátásának mintegy 40%-a Oroszországtól függ, és a kormányok által vezetett, a télre és az ellátás esetleges megszűnésére való felkészülésre tett erőfeszítések, amelyek arra irányulnak, hogy felhalmozzák ezt az értékes nyersanyagot, arra kényszerítették a vállalatokat, hogy inkább vásároljanak, mint eladjanak, és ezzel felhajtották az árakat. Ezt a torz piacot súlyosbítja, hogy néhány uniós ország nem hajlandó rubelben fizetni az orosz gázt, ahogyan azt Moszkva követeli, és az Oroszországgal szembeni uniós szankciók akadályozzák az orosz-európai gázvezetékek karbantartási munkálatait.

A villamosenergia-árak Európa-szerte a gáz árához vannak kötve, amely jelenleg körülbelül tízszer annyiba kerül, mint tavaly. Néhány uniós ország azonban – miközben fűtés és ipar szempontjából nagymértékben függ az orosz gáztól – alternatív tüzelőanyagokat használ a villamosenergia-termeléshez. Ausztria például a Nemzetközi Energiaügynökség 2020-as adatai szerint villamosenergiájának több mint háromnegyedét megújuló energiaforrásokból állítja elő.

Nehammer úgy érvelt, hogy a villamosenergia- és a gázárak szétválasztása igazságosabb számlát eredményezne a fogyasztók számára, amely pontosabban tükrözné a villamosenergia-termelés költségeit.

“Nem hagyhatjuk, hogy Putyin határozza meg minden nap az európai áram árát” – tette hozzá, utalva arra, hogy Oroszország ellenőrzi Európa gázellátásának nagy részét.

Az EU soros elnökségét jelenleg betöltő Csehország pénteken bejelentette, hogy “a lehető leghamarabb” összehív egy energiaválsággal kapcsolatos csúcstalálkozót, amelyen megvitatják az árplafonokat.

Putyin gazdasági “öngyilkossághoz” hasonlította az EU azon kísérleteit, hogy elzárkózzon az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Csaknem 100 lengyel zsoldossal végeztek az orosz erők Ukrajnában

Oroszország védelmi minisztériuma azt közölte, hogy egyetlen nap alatt számos nagy jelentőségű célpontot semmisített meg nagy pontosságú csapásokkal Ukrajnában. Köztük amerikai és német gyártmányú...

Putyin: Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir...

Klicsko: apokaliptikus télre kell készülnünk, de még nem kell evakuálni Kijevet

Az ukrán villamosenergia-hálózatot ért folyamatos orosz csapások "apokaliptikus" forgatókönyvet hozhatnak Kijevben - mondta Vitalij Klicsko polgármester szerdán a Reutersnek, de hangsúlyozta, hogy a hatóságok...