2023, február 4.
5.4 C
Budapest
0.3 C
Moszkva

Zelenszkij: meg kellett volna kérdezni az ukránokat a NATO csatlakozásról

Az ukránoknak szavazniuk kellett volna arról a döntésről, hogy Kijev csatlakozzon-e a NATO-hoz, mielőtt az előző kormány rögzítette volna ezt a törekvést az ország alkotmányába – közölte Volodimir Zelenszkij elnök.

Az ukrán elnök csütörtökön újságíróknak nyilatkozva fejtette ki véleményét Kijev régóta hangoztatott céljáról, hogy csatlakozzon az Egyesült Államok vezette katonai koalícióhoz. Moszkva többször figyelmeztetett, hogy a volt szovjet köztársaság felvétele a szövetségbe a “vörös vonal” átlépését jelentené.

“Általánosságban úgy vélem, hogy az ilyen kérdésekről [a NATO-tagságról] népszavazáson kellene dönteni” – mondta Zelenszkij.

“Az ilyen kérdésekről csak a népnek kellene döntenie, és csak azután kellene azokat az alkotmányba foglalni”.

Szerinte “Franciaországnak és Németországnak többet kell tennie azért, hogy Ukrajna közelebb kerüljön a NATO-csatlakozáshoz. Ők maguknak is érdekeltnek kell lenniük ebben a kérdésben, és biztosnak kell lenniük benne”.

Zelenszkij megjegyzései a Kijev és Moszkva között egyre feszültebbé váló légkörben hangzottak el, mivel Oroszország olyan biztonsági garanciákat szeretne, amelyek kizárják a nyugati katonai szervezet további terjeszkedését az orosz határ közelébe, és megakadályozza Ukrajna csatlakozását.

Vasárnap Kijev londoni nagykövete, Vadim Pristajko arra utalt, hogy Ukrajna fontolóra vehetné felvételi kérelmének visszavonását, ha ezzel elkerülhetné a katonai konfliktust szomszédjával. “Lehetséges lenne, tudja, különösen [miután] így megfenyegettek, megzsaroltak minket, és erre kényszerítettek” – magyarázta, hozzátéve, hogy a nemzet “megpróbálja megtalálni a legjobb kiutat”, még ha ez “komoly engedményeket” is jelent.

Pristajko azonban később visszavonta megjegyzéseit, és azt mondta, hogy a felvetéseket, amelyek szerint a volt szovjet köztársaság lemondhatna a NATO-csatlakozási törekvéseiről félreértés volt. 2019-ben Ukrajna alkotmányába foglaltak egy olyan módosítást, amely a katonai koalícióhoz történő csatlakozást az ország egyik stratégiai céljaként rögzíti. A módosítást az ukrán parlament és Petro Porosenko volt elnök is támogatta.

A kijevi külügyminisztérium szóvivője, Oleg Nyikolenko is megszólalt a nagykövet kijelentései után, és ragaszkodott ahhoz, hogy országa biztonságát leginkább úgy tudja garantálni, ha “Ukrajnát azonnal felveszik a szövetségbe”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Újabb amerikai “önkéntest” likvidáltak az orosz erők Artemivszkben/Bahmutban

A Guardian arról számolt be, hogy egy amerikai "önkéntes", a 33 éves Pete Reed meghalt Bahmut közelében, miután egy orosz rakéta eltalálta a járművet,...

Fogolycsere: 63 orosz tért haza az ukrán ellenőrzésű területről

Összesen 63 orosz katonát, köztük az "érzékeny kategóriába" tartozó személyeket szállítottak vissza a Kijev által ellenőrzött területről Oroszországba - közölte az orosz védelmi minisztérium...

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben - közölte pénteken a francia...