2022, augusztus 19.
36.3 C
Budapest
25.9 C
Moszkva

Bombázza Donyecket az ukrán hadsereg, válaszul tüzet nyitottak a felkelők is

A Donyecki Népköztársaság (DNR) erőinek megtorló tüzet kellett nyitniuk, hogy visszaszorítsák az ukrán hadsereg fegyvereit és megvédjék a civileket – közölte csütörtökön közleményben Oleg Nyikitin, a DNR népi milícia szóvivője, akit a TASzSz hírügynökség idéz.

“A civilek védelme érdekében védelmünk kénytelen volt megtorló akcióban tüzet nyitni, hogy visszaszorítsák az ellenség fegyvereit” – mondta a szóvivő.

A bombázásokban megsebesült civilek és megrongált polgári infrastrukturális létesítményekkel kapcsolatos adatgyűjtés még tart. A tűzszünet megsértéséről azonnal tájékoztatták az ukrán fél képviselőit a Közös Tűzszünet Ellenőrző és Koordinációs Központban, “hogy intézkedéseket hozzanak a jogsértőkkel szemben, és kizárják a tűzszünet megsértéséről szóló regisztrált adatok ukrán katonaság általi meghamisításának eseteit” – mondta a szóvivő.

“Felszólítjuk a nemzetközi megfigyelőket és az EBESZ [Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet] vezetését, hogy regisztrálják a tűzszünet ukrán fél általi durva megsértésének újabb tényét, amely céltudatosan provokálja az ellenségeskedések újraindítását Donbasszban” – hangsúlyozta Nyikitin.

Korábban a Luganszki Népköztársaság (LNR) jelentette, hogy az ukrán fegyveres erők éjfél óta négyszer sértették meg a tűzszünetet. Zolotoje-5, Szokolnyiki, Veszelenkoje és Nyizsnye Lozovoje települések területét lőtték. Ezenkívül közölték, hogy a Donyecket aknavetőkkel lőtték.

Az LNR is felszólította a nemzetközi megfigyelőket, hogy rögzítsék a kijevi fegyveresek agresszív akcióit, és tegyenek azonnali intézkedéseket a vérontás megakadályozására.

2020. július 27. óta van hatályban a Donbasszban a tűzszünetet biztosító intézkedéscsomag. A dokumentum többek között megtiltja a fegyverhasználatot, a nehézfegyverzet településeken való elhelyezését, valamint a drónok indítását, kivéve az EBESZ-megfigyelőkhöz tartozó drónokét.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Oliver Stone betiltott filmjéről: Ukrajna Lángokban

Az ukrajnai konfliktus, nem meglepően, rendkívüli figyelmet kap a médiában. Sajnos Ukrajna történelme nem kerül terítékre, holott ilyenkor fontos lenne, mert az események, természetesen,...

Több mint 90 külföldi zsoldost semmisítettek meg az orosz cirkálórakéták

Több tucatnyi, Kijev oldalán Moszkva ellen harcoló külföldi zsoldost öltek meg az északkelet-ukrajnai Harkov városában egy katonai tábor elleni támadásban - közölte csütörtökön az...

Videózott a kanadai zsoldos az ukrán fronton, majd elmenekült Ukrajnából

A nemrégiben Herszon közelében végrehajtott bevetés - amelyet részben a National Post rendelkezésére bocsátott, a harci káoszról készült egyperces videófelvétel is megörökít - Paul...