2024, február 24.
11.3 C
Budapest
-0.2 C
Moszkva

Tajvan jelzőrakétákkal lőtt kínai drónokra

A tajvani hadsereg jelzőrakétákat lőtt ki kínai drónok elhárítására a nyugati partjaitól távol eső szigetek közelében – állították tisztviselők -, mivel Tajpej továbbra is magas készültségben van Peking nagyszabású légi és haditengerészeti gyakorlatának idején, amelyet Nancy Pelosi amerikai házelnök látogatása után tartanak.

Két kínai drónt észleltek a Kinmen-szigetek közelében szerdán késő este – közölte a Reuters hírügynökséggel Chang Zone-sung tajvani vezérőrnagy, hozzátéve, hogy azok párban közlekedtek, és kétszer léptek be a területre.

“Azonnal jelzőrakétákat lőttünk ki, hogy figyelmeztetést adjunk ki és elűzzük őket. Ezt követően visszafordultak. A mi lezárt területünkre jöttek, ezért szétkergettük őket” – mondta. “Van egy szabványos működési eljárásunk. Reagálunk, ha belépnek”.

A tábornok azt mondta, hogy a drónokat hírszerzési céllal küldték, tükrözve egy másik, a múlt héten a Matsu szigetcsoport közelében végrehajtott átrepülést, amely a tajvani tisztviselők szerint a terület védelmének szondázására irányult.

A tajvani hadsereg által jelentősen megerősített Kinmens 16 kilométerre keletre fekszik a szárazföldtől, és fontos szerepet játszott a kínai kommunista kormány és a Csang Kaj-sek vezette nacionalista erők közötti korábbi konfliktusok során.

A szerdai drón incidens egy sor kínai hadgyakorlat közepette történt, amelyet Pelosi e heti tajvani látogatására válaszul indítottak. Peking keményen elítélte az utazást provokatívnak és szuverenitása megsértésének minősítve. A kínai állami média megjegyezte, hogy a hadgyakorlatok “közös blokád”, valamint “tengeri támadás, szárazföldi és légi harci gyakorlatot” foglalják magukban. Az erődemonstráció során Peking állítólag “fejlett fegyvereket” is bemutat, például hiperszonikus DF-17 rakétáit – írja a Global Times.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrajna megfenyegette Lengyelországot a tiltakozó gazdák miatt

Kijev fenntartja magának a jogot, hogy megtorlást alkalmazzon Lengyelországgal szemben, ha nem győzi meg a tiltakozó gazdákat, hogy hagyjanak fel a határátkelők blokkolásával -...

Bloomberg: Magyarország blokkolta, hogy az EU közös nyilatkozatot adjon ki Ukrajnáról

Magyarország megakadályozta, hogy az Európai Unió tagállamai közös nyilatkozatot írjanak alá az ukrajnai orosz különleges hadművelet megindítása óta eltelt két év alkalmából - írja...

Felmérés: a franciák többsége nem akarja Ukrajnát az Európai Unióba

Ukrajna uniós csatlakozásának kilátása szinte egyöntetűen megosztja a francia társadalmat - derült ki a CSA kutatóintézet új felméréséből. A pénteken közzétett közvélemény-kutatási eredmények szerint...
spot_img

Videó