2022, december 6.
6.1 C
Budapest
-10.1 C
Moszkva

Zelenszkij elutasítja a béketárgyalásokat

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, magyarázva az okokat, amiért országa elutasítja a tárgyalásokat Moszkvával, Oroszországot egy telhetetlen “ámbráscethez” hasonlította, aki nem érti a diplomácia nyelvét.

A Wall Street Journalnak adott pénteki interjújában Zelenszkij orosz kollégájának, Vlagyimir Putyinnak a közelmúltban tett megjegyzéseire reagált, aki a hét elején azt mondta, hogy Oroszország és Ukrajna már márciusban véget vethetett volna konfliktusának, ha Kijev nem vonul vissza a tárgyalásoktól.

Az ukrán vezető ezt a kijelentést “totális tébolynak” nevezve azt mondta, hogy Moszkva offenzívája előtt már régóta próbált beszélni Putyinnal, de az nem vette a fáradságot, hogy felvegye a telefont.

“Idejött tárgyalás nélkül, embereket ölt, 12 millió embert kitelepített, és most azt mondja, Ukrajna nem akar tárgyalni. Csak gyilkolják az embereket, lerombolják a városokat, bevonulnak, aztán azt mondják: “tárgyaljunk”. Kivel tudnak tárgyalni? Kövekkel? Vérben úsznak, és ezt a vért lehetetlen lemosni. Nem fogjuk hagyni, hogy lemoshassák” – mondta Zelenszkij.

Most, öt hónappal a katonai konfliktus után az ukránok úgy vélik, hogy az ország összes területét “fel kell szabadítani”, mielőtt bármilyen tárgyalás folytatódhatna – mondta.

Zelenszkij hangsúlyozta, hogy a “megszállásmentesítést” inkább nem katonai módon végezné el, de szerinte Oroszország addig nem fog megérteni semmit, amíg nem kap “pofonokat”.

Ráadásul szerinte van egy másik ok is, ami miatt a tárgyalások lefolytatásának már nincs értelme. Oroszország soha nem fogja abbahagyni az ukrán területek elfoglalását – állította.

“Ez egy olyan ámbráscet, amely elnyelt két régiót, és most azt mondja: Fagyasszuk be a konfliktust. Aztán megpihen, majd két-három év múlva újabb két régiót foglal el, és ismét azt mondja: Fagyasszuk be a konfliktust. És egyre tovább és tovább fog menni. Száz százalékig” – mondta az ukrán vezető.

Közben Putyin azt mondta, hogy még márciusban Moszkva és Kijev “tulajdonképpen megállapodott, már csak az aláírás van hátra”. “Annak érdekében, hogy megteremtsük ezeket a feltételeket, csapataink kivonultak Közép-Ukrajnából, Kijevből, de a kijevi hatóságok nem voltak hajlandók végrehajtani ezeket a megállapodásokat”, és most sem kívánják ezt megtenni – tette hozzá az orosz elnök.

Moszkva és Kijev négy nappal a február végi ukrajnai orosz katonai offenzíva után kezdett béketárgyalásokat. A felek több fordulót tartottak személyesen Beloruszban, majd videokapcsolaton keresztül folytatták a megbeszéléseket. Március végén Oroszország és Ukrajna küldöttségei ismét találkoztak, mégpedig Isztambulban. Azóta azonban a tárgyalások teljesen megrekedtek.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zurabisvili: már harminchárom grúz katona halt meg Ukrajnában

Harminchárom, az ukrán erőket támogató grúz katona halt meg Ukrajnában - közölte Szalome Zurabisvili georgiai elnök hétfőn Varsóban, a lengyel  hivatali partnerével, Andrzej Dudával közösen...

Ezért volt ma rakétaeső: ukrán dróntámadás ért két orosz katonai repülőteret

Ukrajna támadást intézett katonai repülőterek ellen Szaratov és Rjazán térségében, három orosz katona meghalt - közölte a védelmi minisztérium sajtószolgálata. Erre válaszul indult a...

Rakéta áradat tart Ukrajna felé, több irányból – percről-percre frissítjük

Hétfő van, mondhatni menetrend szerint érkeznek az orosz rakéták az ukrajnai infrastruktúra ellen. Ukrán jelentések szerin masszív rakétatámadás kezdődött.  Kövesse az eseményeket percről percre.