2022, december 9.
3.5 C
Budapest
-4 C
Moszkva

Ukrajna megbünteti azokat az ukránokat, akik orosz állampolgárságért folyamodnak

Hamarosan bűncselekménynek minősülhet, ha valaki ukránként próbál orosz állampolgárságot szerezni – derült ki Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes, az ideiglenesen megszállt területek reintegrációjáért felelős miniszter pénteken.

Verescsuk egy Telegram-posztban közölte, hogy az ügyet korábban egy zárt ajtók mögötti megbeszélésen tárgyalták.

“A munka a törvénytervezeten folytatódik, lesznek még viták, de az irányt már meghatároztuk” – mondta a miniszterelnök-helyettes.

Elismerte, hogy “hosszú és nehéz vita” lehet az orosz útlevél megszerzésének jogi vonatkozásairól, az emberi jogokról és “a megszállás alatti túlélés szükségességéről”.

“De ne felejtsük el: A piros orosz útlevélben sok ukrán vér van – katonai és civil, női és gyermeki” – mondta Verescsuk.

Két nappal ezelőtt azt írta a Facebookon, hogy az útleveleket és a népszavazásokat Moszkva “fegyverként használja, veszélyesebbek, mint a rakéták”.

Véleménye szerint ezek a “fegyverek” lehetővé teszik Oroszország számára, hogy “élő pajzsot” hozzon létre ukrán állampolgárokból az általa ellenőrzött területeken. Ezért – érvelt a miniszterelnök-helyettes – Kijevnek “világosabb és szigorúbb álláspontot” kellene képviselnie azokkal az ukránokkal szemben, akik az “agresszor állam” állampolgárságát szerzik meg, és népszavazáson vesznek részt.

“Megértem, hogy ez kemény, de az ukrán állam létéről van szó” – mondta Verescsuk.

Június 11-én Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a rendeletet, amely minden ukránnak jogot biztosít arra, hogy egyszerűsített eljárás keretében orosz állampolgárságért folyamodjon. Ezzel kiterjesztette azokat az eljárásokat, amelyek korábban a Donyecki és Luganszki Népköztársaságok állampolgárai, valamint az orosz erők ellenőrzése alatt álló Herszon és Zaporozsjei terület lakói számára voltak fenntartva.

Az ukrán külügyminisztérium szerint Moszkva lépése nem más, mint “Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának megsértése”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Csaknem 100 lengyel zsoldossal végeztek az orosz erők Ukrajnában

Oroszország védelmi minisztériuma azt közölte, hogy egyetlen nap alatt számos nagy jelentőségű célpontot semmisített meg nagy pontosságú csapásokkal Ukrajnában. Köztük amerikai és német gyártmányú...

Putyin: Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir...

Klicsko: apokaliptikus télre kell készülnünk, de még nem kell evakuálni Kijevet

Az ukrán villamosenergia-hálózatot ért folyamatos orosz csapások "apokaliptikus" forgatókönyvet hozhatnak Kijevben - mondta Vitalij Klicsko polgármester szerdán a Reutersnek, de hangsúlyozta, hogy a hatóságok...