2022, november 29.
0.9 C
Budapest
-6.3 C
Moszkva

Az USA újabb katonai segélyt nyújt Ukrajnának, ezúttal 175 millió dollárnyit

Joe Biden amerikai elnök elrendelte, hogy Ukrajnának újabb, akár 175 millió dollár értékű katonai segélycsomagot utaljanak ki – közölte a Fehér Ház.

Az amerikai vezető utasította, hogy a Pentagon forrásainak felhasználásával nyújtson segítséget “védelmi termékek és szolgáltatások, katonai oktatás és képzés” formájában.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács stratégiai kommunikációért felelős koordinátora, John Kirby szerint a csomag négy HIMARS MLRS-t, 36 000 darab tüzérségi lőszert, páncéltörő fegyvereket és járműveket tartalmaz.

Washington emellett 580 Phoenix Ghost pilóta nélküli légicsapásmérő rendszert is átad Kijevnek, amelyek becslések szerint százmillió dollárba kerülnek – tette hozzá a tisztviselő.

“Garantálhatom, hogy a nem is olyan távoli jövőben tárgyalások következnek az új, 17. támogatási csomagról. És ezt a fajta támogatást továbbra is nyújtani fogjuk, amíg szükség van rá” – zárta.

Oroszország február 24. óta különleges műveletet folytat Ukrajna denácifikálására és demilitarizálására. Vlagyimir Putyin céljának nevezte, hogy megvédje azokat az embereket, akiket a kijevi hatóságok nyolc éven keresztül bántalmaznak és népirtásnak vetettek alá. Az elnök szerint a végső cél a Donbassz felszabadítása és az Oroszország biztonságát garantáló feltételek megteremtése.

Ennek fényében az USA és NATO-szövetségesei továbbra is fegyverekkel pumpálják fel Ukrajnát, több tízmilliárd dollárt különítve el erre a célra. Moszkva a maga részéről többször is kijelentette, hogy a katonai segítségnyújtás csak meghosszabbítja a konfliktust, a fegyverszállítás pedig az orosz légierő legitim célpontjává válik. Szergej Lavrov külügyminiszter továbbá arra figyelmeztetett, hogy ha Kijev nagy hatótávolságú fegyvereket kap a nyugati országoktól, akkor az orosz hadsereg különleges műveleteinek földrajzi koordinátái bővülnek.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -

UKRÁN VÁLSÁG

Az időjárás és járműhiány miatt az ukránok nem tudják evakuálni sérültjeiket

Az időjárás és az erők hiányosságai miatt az ukránok számára sokkal nehezebbé vált a sebesültek evakuálása Kupjanszk és Kraszno-Limanszk irányában - mondta a RIA...

A Kreml cáfolja az ukrán állításokat arról, hogy az orosz erők elhagyják a zaporozsjei atomerőművet

Nem igaz, hogy az orosz erők a zaporozsjei atomerőmű elhagyására készülnek - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn. Peszkov az ukrán Enerhoatom...

Klicsko Kijev részleges evakuálására figyelmeztet

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko figyelmeztetett, hogy az ukrán főváros részleges kiürítésére kerülhet sor, mivel a hatóságok arra számítanak, hogy a jövő évben is lesznek...