2023, szeptember 28.
21.2 C
Budapest
15.1 C
Moszkva

Zelenszkij elismerte, hogy nem akarta végrehajtani a minszki megállapodásokat

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elismerte, hogy korábban ő maga is beszélt Angela Merkel német kancellárnak és Emmanuel Macron francia elnöknek a minszki megállapodásokról, és elmondta, hogy nem tervezte azok végrehajtását.

“Ami Minszket általában véve illeti, azt mondtam Emmanuel Macronnak és Angela Merkelnek: nem tudjuk így végrehajtani” – mondta Zelenszkij a Spiegel című lapban, csütörtökön megjelent interjújában.

Zelenszkij elismerte, hogy ugyanezt mondta Vlagyimir Putyin orosz elnöknek az első és egyben utolsó találkozójukon, a 2019-es normandiai formátumban.

“Ugyanazt mondtam neki, amit a másik kettőnek is. Meglepődtek, és azt válaszolták: “Ha előre tudtuk volna, hogy megváltoztatjátok a találkozónk értelmét, már a csúcstalálkozó előtt is problémák lettek volna” – tette hozzá Zelenszkij. Közölte, hogy az ukrán fél csak a hadifoglyok cseréjére használta fel a megállapodást.

Merkel (aki 2005 és 2021 között volt német kancellár) korábban azt mondta, hogy “a 2014-es minszki megállapodás egy kísérlet volt arra, hogy időt adjunk Ukrajnának”, hogy megerősödjön.

Hollande, aki 2012 és 2017 között volt francia elnök, később egyetértett Merkellel abban, hogy a minszki megállapodások időt adtak a kijevi rezsimnek, hogy megerősödjön.

Mindketten részt vettek a normandiai kvartett csúcstalálkozóján, ahol megállapodtak a minszki megállapodások végrehajtását célzó intézkedésekről. Boris Johnson január végi kijevi látogatása során azt mondta, hogy az Ukrajnáról folytatott tárgyalások normandiai formája “diplomáciai imitáció” volt.

Oroszország február 24-én küldött csapatokat Ukrajnába, arra hivatkozva, hogy Kijev nem hajtja végre a minszki megállapodásokat, amelyek célja, hogy Donyeck és Luganszk régiónak különleges státuszt biztosítson az ukrán államon belül. A Németország és Franciaország közvetítésével létrejött jegyzőkönyveket először 2014-ben írták alá. Petro Porosenko volt ukrán elnök azóta elismerte, hogy Kijev fő célja az volt, hogy a tűzszünetet időnyerésre és “erős fegyveres erők létrehozására” használja fel.

Moszkva azt követeli, hogy Ukrajna hivatalosan nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik semmilyen nyugati katonai blokkhoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Előretört az orosz hadsereg a dél-donyecki frontszakaszon

Kedvezőbb hadállásokat foglaltak el az orosz erők az ukrajnai front dél-donyecki szakaszán, miközben a Zaporozsje megyei Prijutne településnél két ukrán támadást visszavertek - közölte...

NYT: az akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Ukrajna számára

Ukrajna akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Kijev számára, mivel a harctéren a haladás hiánya a nyugati támogatás csökkenéséhez vezethet - jelentette csütörtökön a New...

Izvesztyija: Oroszország felmenti a jövedelemadó fizetése alól a hadműveletben résztvevő önkénteseket

Az orosz parlament alsóháza a jövő hónapban olyan törvényt fogadhat el, amely mentesítené az Ukrajnában harcoló önkénteseket a jövedelemadó alól - jelentette az Izvesztyija...
spot_img

Videó