2023, január 31.
3.2 C
Budapest
-1.6 C
Moszkva

Zelenszkij: dédelgetjük a reményt, hogy sikerül megmenteni a fiaink életét

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóbeszédében megerősítette, hogy megkezdődött a nemzeti csapatok evakuálása a Mariupolban található Azovsztal komplexumból.

“…dédelgetjük a reményt, hogy sikerül megmenteni a fiaink életét” – mondta Zelenszkij. “Vannak közöttük súlyos sebesültek, akiknek orvosi ellátásra van szükségük”.

Az ukrán elnök elmondta, hogy Kijev reméli, hogy mindannyiukat minél hamarabb haza tudják juttatni.

“A munka folyik a fiúk hazatéréséért, de ez a munka nagyon kényes és időigényes” – tette hozzá.

Az orosz védelmi minisztérium hétfőn jelentette be, hogy megállapodás született a sebesült ukrán katonák evakuálásáról az Azovsztal acélműből, és erre a célra humanitárius folyosót nyitottak.

A minisztérium hozzátette, hogy tűzszünetet vezettek be a harcok sújtotta üzem környékén, és humanitárius folyosót nyitottak, hogy a sebesült ukrán katonák számára kijáratot biztosítsanak, hogy a Donyecki Népköztársaság (DNR) Novoazovszkban városában található egészségügyi létesítménybe szállítsák őket.

Az ukrán fél korábban bejelentette, hogy május 16-án 53 súlyosan sebesült ukrán katonát evakuáltak a mariupoli Azovstal üzemből Novoazovszkba, míg további 211 ukrán katonát egy humanitárius folyosón keresztül evakuáltak az üzemből Jelenovka városába (szintén a Donyecki Népköztársaságba).

Április 21-én Vlagyimir Putyin orosz elnök Szergej Sojgu védelmi miniszterrel folytatott megbeszélésén kijelentette, hogy ésszerűtlen lenne az Azovstal lerohanása, és lefújta a műveletet, parancsot adva a hadseregnek az ipari zóna teljes lezárására.

Május 4-én Soigu bejelentette, hogy a megmaradt ukrán katonai egységeket szorosan bekerítették az Azovstal üzemben, és az orosz fegyveres erők folytatják az erőfeszítéseket, hogy rávegyék őket a fegyverek letételére és a civilek elengedésére.

Oroszország katonai művelete Donbasszban

A helyzet a donbásszi hadműveleti vonalon február 17-én eszkalálódott. A Donyecki és Luganszki Népköztársaságok (DPR és LPR) az elmúlt hónapok legsúlyosabb ukrán katonai bombázásairól számoltak be, amelyek megrongálták a polgári infrastruktúrát és civil áldozatokat követeltek.

Február 21-én Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy elismeri a Donyecki és a Luganszki Népköztársaságok szuverenitását. Oroszország 2014 elejétől a Donyecki és Luganszki terület határain belül a DPR és az LPR alkotmányának megfelelően ismerte el a donyecki köztársaságokat.

Putyin orosz elnök február 24-én televíziós beszédében közölte, hogy a Donbassz köztársaságok vezetőinek kérésére döntést hozott egy különleges katonai művelet végrehajtásáról Ukrajnában. Az orosz vezető hangsúlyozta, hogy Moszkva nem tervezi ukrán területek megszállását, és megjegyezte, hogy a művelet célja Ukrajna nácimentesítése és demilitarizálása.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Magyarország és Ausztria nem küld fegyvereket Ukrajnába

Magyarország és Ausztria nem fog fegyvert küldeni Ukrajnába, és szeretné megakadályozni a folyamatban lévő konfliktus eszkalálódását - jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf osztrák kollégájával, Klaudia...

Külföldi zsoldosok támaszpontjára mértek tüzérségi csapást az orosz erők

Orosz tüzérség csapást mért egy ukrán katonai támaszpontra Ocsakov városában, és külföldi zsoldosokkal végeztek - közölte a RIA Novosztyival egy, az ukrán fegyveres erők...

Peking: az Egyesült Államok az ukrán válság kezdeményezője és legnagyobb támogatója

Az USA az ukrajnai válság "kezdeményezője és legnagyobb támogatója" - jelentette ki Peking, kommentálva Washington azon állításait, miszerint állami kínai vállalatok nem halált okozó...