2023, október 2.
20.8 C
Budapest
10.3 C
Moszkva

Zelenszkij betiltotta az Oroszországhoz köthető helységneveket és szobrokat

Volodimir Zelenszkij elnök aláírta azt a jogszabályt, amely eltörli az orosz történelemre vagy kultúrára történő utalásokat az ukrajnai városok, községek, falvak és más földrajzi helyek nevéből.

Zelenszkij pénteken hagyta jóvá az úgynevezett “dekolonizációs” törvényt – olvasható az ukrán parlament, a Verhovna Rada honlapján. A jogszabályt márciusban fogadták el a képviselők, és már tavaly év eleje óta dolgoztak rajta.

A törvény tiltja az orosz államhoz, annak szimbólumaihoz, történelmi vagy kulturális helyszínekhez, városokhoz, dátumokhoz és eseményekhez kapcsolódó “dicsőítő, megemlékező, propagandisztikus elnevezéseket”. A tilalom olyan személyiségekre is kiterjed, akik “katonai agressziót követtek el Ukrajna és más szuverén országok ellen” – olvasható a jogszabályban.

A törvény három hónappal a kihirdetése után lép hatályba – írta a Facebookon Volodimir Viatrovics, az Európai Szolidaritás Pártjának parlamenti képviselője. Ezt követően a helyi közigazgatásoknak hat hónapjuk lesz arra, hogy “megszabadítsák a köztereket az “orosz világ” szimbólumaitól: szobrokat és emlékműveket szereljenek le, utcákat és más objektumokat nevezzenek át” – írta.

Az Oroszországhoz és a Szovjetunióhoz kapcsolódó emlékművek és földrajzi nevek eltávolítására irányuló törekvés 2015 óta folyik Ukrajnában, amikor az országban elfogadtak egy úgynevezett “dekommunizációs” törvényt.

Azóta több mint 900 település és mintegy 50 ezer utca nevét változtatták meg a RIA Novosztyi hírügynökség adatai szerint.

A folyamat a több mint egy évvel ezelőtti ukrajnai orosz katonai művelet kezdete után fokozódott. Odesszában decemberben ledöntötték Nagy Katalin szobrát, pedig a várost az orosz cárnő utasítására alapították 1794-ben. Több városban, köztük Dnyipoban és Csernyovciban eltávolították Alekszandr Puskin klasszikus orosz költőnek szentelt szobrokat és emléktáblákat.

Moszkva elítélte az ilyen politikát, mondván, hogy az orosz kultúra eltörlésére irányuló kísérletek és az ország “erőszakos ukránosítása” sérti a nemzetközi normákat, és sérti Ukrajna lakosságának mintegy negyedét kitevő orosz ajkúak jogait.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Biden: nem sok idő maradt Ukrajna támogatására

Joe Biden amerikai elnök felszólította a kongresszust, hogy "hagyja abba a játszadozást", és minél előbb szavazzon egy Ukrajnának szánt külön segélycsomagról, hogy az Ukrajnának...

Wallace: Ukrajna győz, de a fiatalabbakat kell már mozgósítania

Ben Wallace volt brit védelmi miniszter azt állította, hogy Kijevnek sikeres lesz az ellentámadása, de a lendület fenntartásához és a "munka befejezéséhez" Volodimir Zelenszkij...

FAZ: Oroszország a szankciók ellenére jelentősen növelte a hadiipari termelését

A példátlan nyugati szankciók ellenére az orosz hadiiparnak sikerült jelentősen bővítenie a termelést az ukrajnai konfliktus kezdete óta - jelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung...
spot_img

Videó