2023, február 4.
4 C
Budapest
-0.4 C
Moszkva

Zelenszkij betiltja az Orosz Ortodox Egyházat is

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök új intézkedéseket jelentett be, amelyek célja az Oroszországgal kapcsolatban állónak ítélt vallási intézmények betiltása. Elmondása szerint a lépés célja a nemzet “szellemi függetlenségének” megőrzése.

A nyilatkozatra akkor került sor, amikor az SZBU, Ukrajna belbiztonsági ügynöksége “elhárítási” akciót indított három régióban több ukrán ortodox egyházi helyszínen. A pénteki razziák legalább nyolc vallási helyszínt forgattak fel, azzal a céllal, hogy azonosítsák azokat a személyeket, akiket Ukrajna szuverenitásának aláásásával gyanúsítanak.

Zelenszkij csütörtökön a Telegramon közölte, hogy a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács ülést tartott, amelynek középpontjában “bizonyos ukrajnai vallási köröknek az agresszor állammal való kapcsolatának számos ténye állt”. A tanács utasította az ukrán kormányt, hogy hozzon törvényt, amely lehetetlenné teszi “az oroszországi befolyási központokkal kapcsolatban álló” vallási szervezetek működését az országban – mondta Zelenszkij.

Közben Ukrajna vallási szféra felügyeletéért felelős állami felügyelőszervét utasították, hogy állapítsa meg, hogy az ukrán ortodox egyháznak vannak-e vallási kapcsolatai a moszkvai patriarchátussal.

A Tanács emellett az orosz különleges szolgálatokat a vallási szférában folytatott “felforgató tevékenységgel” vádolta, és utasította az összes nemzetbiztonsági szervet, hogy “azonosítsák és ellensúlyozzák” ezeket az állítólagos törekvéseket. Zelenszkij szerint Kijev több személy ellen is szankciókat fog alkalmazni, a listát várhatóan a közeljövőben hozzák nyilvánosságra.

Az ukrán hatóságok azt is ellenőrizni kívánják, hogy a vallási szervezeteknek van-e joguk a kijevi Pecserszka Lavra kolostor területén található ingatlanok használatára – mondta Zelenszkij, nyilvánvalóan az ukrán ortodox egyházra utalva, amely jelenleg a területet használja.

A múlt héten a kolostort, amelyet Ukrajna legjelentősebb ortodox keresztény kolostorának tartanak, az SZBU megszállta. Az ügynökség közölte, hogy meg akarta akadályozni az orosz különleges szolgálatok állítólagos “felforgató tevékenységét”.

Ukrajnában már régóta vallási feszültségek vannak, számos entitás vallja magát az igazi ukrán ortodox egyháznak, kétségbe vonva a moszkvai patriarchátus tekintélyét.

A két fő rivális frakció az Ukrán Ortodox Egyház, amely függetlennek nyilvánította magát Moszkvától, miután Oroszország megindította katonai műveletét, és az Ortodox Ukrán Egyház, amelyet az orosz ortodox egyház szakadárnak tart.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben - közölte pénteken a francia...

Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki...

Zelenszkij: nem adjuk fel Bahmutot, addig harcolunk ameddig csak tudunk

Az ukrán hadsereg nem fogja feladni Artemivszket (Bahmut) - jelentette ki Volodimir Zelenszkij a kijevi EU-ukrán csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón. "Senki sem fogja feladni Bahmutot (Artemivszk)....