2022, december 2.
2.3 C
Budapest
-10.4 C
Moszkva

Zelenszkij: az életünket adjuk a Nyugat értékeiért és a világ biztonságáért, korlátlan támogatás kell

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Piers Morgan brit műsorvezetőnek azt mondta, hogy az infláció és a koronavírus “semmi” Ukrajna küzdelméhez képest, és az amerikaiaknak támogatniuk kellene a Kijevnek nyújtott támogatást, “amíg nem győzünk”.

Miközben az Egyesült Államok 40 éves inflációs rátával és rekordszintű üzemanyagárakkal küzd, több közvélemény-kutatás is ezeket a gazdasági aggodalmakat tartja sürgetőbbnek az amerikaiak körében, mint az ukrajnai konfliktust. Ráadásul az Egyesült Államokban majdnem ötször annyian okolják Joe Biden elnök politikáját a szerencsétlenségükért, mint Vlagyimir Putyin orosz elnököt, függetlenül attól, hogy a Biden-kormányzat igyekszik a megélhetési költségek emelkedését “Putyin áremelkedésének” nevezni.

Egy nemrégiben rögzített tévéinterjúban a Morgannek nyilatkozva Zelenszkij emlékeztette az Ukrajnának folyósított segélyek – /február óta több mint 56 milliárd dollár/ – áradatából jóllakott amerikaiakat, hogy mindkét ország “abszolút közös értékekért harcol”.

“Az ukrajnai háború még mindig azokkal az értékekkel szembeni háború, amelyeket az Egyesült Államokban és Európában vallanak” – mondta Morgannek a New York Post szerint.

“Az életünket adjuk az önök értékeiért és a világ közös biztonságáért”.

“Ezért az infláció semmi, a Covid semmi” – folytatta. “Ezek a dolgok másodlagosak. A legfontosabb a túlélés és az életed, a családod és az országod megőrzése. Ezért jelenleg mi végezzük ezt a munkát, de a Nyugatnak segítenie kell nekünk” – mondta.

Kijev azt mondta, hogy idén akár 65 milliárd dollárnyi külföldi segélyre is szüksége van, csak hogy talpon maradhasson, Zelenszkij tanácsadói pedig egyre masszívabb fegyveradományokat kértek a Nyugattól. A hónap elején Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter azt mondta, hogy az ukrán hadseregnek legalább 100 amerikai gyártmányú HIMARS rakétatüzérségi rendszerre – az Egyesült Államok teljes készletének mintegy harmadára – van szüksége ahhoz, hogy “hatékony ellentámadást” folytathasson az orosz erők ellen.

Zelenszkij Morgannek elmondta, hogy korlátlan támogatást vár a Nyugattól, kijelentve, hogy “a segítség nem lesz elegendő, amíg a háborúnak nincs vége, és amíg nem győzünk”.

Bár a republikánus törvényhozók többsége májusban demokrata kollégáikkal együtt megszavazta, hogy 43 milliárd dollár katonai és gazdasági segélyt utaljanak ki Ukrajnának, vannak arra utaló jelek, hogy a konzervatívok egyre inkább belefáradnak Zelenszkij hadseregének finanszírozásába.

Donald Trump volt elnök azzal vádolta meg Bident, hogy “a harmadik világháborúba” sétáltatja az Egyesült Államokat, míg Tucker Carlson konzervatív szakértő elítélte kormányát, amiért az egy “korrupt” és “zsarnoki” amerikai “kliensállamot” támogat.

Az amerikai jobboldal aggályai ellenére az USA valószínűleg továbbra is támogatni fogja Ukrajna hadseregét. Biden a G7 vezetőivel együtt a múlt hónapban ígéretet tett arra, hogy a pénzt és a fegyvereket “addig folyósítják, amíg szükséges”, míg Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó a múlt héten kijelentette, hogy bármennyire is csökken a közvélemény támogatása otthon, a Fehér Házban és a Kongresszusban van egy “mély és fenntartható támogatás” “tartalék”, amely “szükség esetén újra fel tudja tölteni ezeket a forrásokat”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Külföldi zsoldosokra mértek csapást az orosz erők a Donbasszban

Az orosz légierő és a tüzérség csapást mért a külföldi zsoldosok egyik ideiglenes telepítési pontjára a Donyecki Népköztársaságban lévő Csaszov Jarban (ukránul Csasziv Jar),...

A Kreml szerint elfogadhatatlanok Biden feltételei a tárgyalásokhoz

A Kreml szerint elfogadhatatlanok azok a feltételek, amelyeket Joe Biden amerikai elnök az Oroszországgal folytatott tárgyalások megkezdéséhez támasztott - mondta Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő. "Valójában,...

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...