2023, január 27.
1 C
Budapest
-3.5 C
Moszkva

Trump: Biden világháborúba sodorja az Egyesült Államokat

Donald Trump volt amerikai elnök hétfőn a Newsmaxnak nyilatkozva azt mondta, hogy Joe Biden elnök kizsigerelte a nemzetgazdaságot és “világháború” felé sodorta az országot Ukrajna miatt.

Trump azt is hozzátette, hogy “nem tud semmiről”, ami megakadályozná abban, hogy 2024-ben újra induljon a választásokon.

“Az országunk nagy bajban van” – mondta Trump a Newsmax műsorvezetőjének, Eric Bollingnak.

“Az országunk még soha nem volt ilyen helyzetben”

És komoly veszélyben vagyunk azzal, ami Ukrajnában és Oroszországgal történik. Egy világháborúba torkollhat, ahogyan kezelik a dolgot. Őrület, amit csinálnak. Ez őrültség.

A volt elnök kitartott amellett, hogy ha még mindig ő lenne hatalmon, “az ukrajnai háború – Oroszország bevonulása Ukrajnába – soha, de soha nem történt volna meg”.

Trump nem fejtette ki, hogyan akadályozta volna meg a konfliktust, de ragaszkodott ahhoz, hogy Amerikát az ő kormányzása alatt “tiszteletben tartották”, és azt állította, hogy a most folyó, megrekedt tárgyalások helyett a 2020-as újraválasztását követő egy héten belül “megkötötték volna” a megállapodást Iránnal is annak nukleáris ambícióiról.

Trump álláspontja Ukrajnával kapcsolatban azóta változott, hogy Oroszország február végén megkezdte katonai hadműveletét. Márciusban azt mondta a Fox Newsnak, hogy atomfegyverekkel felszerelt tengeralattjárókat küldene “oda-vissza, fel és le [Oroszország] partjainál”, áprilisban a konfliktus tárgyalásos úton történő lezárására szólított fel, kijelentve, hogy “nincs értelme annak, hogy Oroszország és Ukrajna nem ül le és nem dolgoz ki valamiféle megállapodáson”.

Trump azóta ostorozta Bident, amiért több tízmilliárdos katonai segélyt küldött Kijevnek, és kijelentette, hogy a konfliktus szítása “a harmadik világháborúhoz vezet”.

Trump maga is több százmillió dollárt jelölt ki Ukrajnának hivatali ideje alatt. Erről azonban állítólag a tanácsadóinak kellett meggyőzniük, és aggódott Ukrajna azon képessége miatt, hogy “vissza tudja-e fizetni nekik”. Trumpot 2020-ban azért is felelősségre vonták, mert ideiglenesen visszatartott 391 millió dolláros katonai segélyt, mert Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt sürgette, hogy szorítsa vissza a korrupciót az országában – beleértve a Biden család állítólagos ukrajnai korrupt üzleti ügyleteit is.

Trump Bollingnak adott interjúja nagyrészt az amerikai gazdaság szörnyű állapotára összpontosított, amelyet 40 éves infláció és rekordszintű benzinárak sújtanak. A volt elnök az emelkedő üzemanyagköltségeket Biden hazai energiatermelés elleni kemény fellépésére és a kormányzat zöld energiára való összpontosítására fogta.

“Folyékony arany van a lábunk alatt, és úgy vettük, mint soha azelőtt, most pedig könyörgünk más országoknak, hogy adjanak nekünk” – mondta Trump, utalva Biden egynapos döntésére, amely megtiltotta az olajfúrást szövetségi földeken. “De zöldre váltanak, és a zöld nem elég erős. Az nem tudja beizzítani az erőműveinket, még csak megközelítőleg sem”.”

A széles körben elterjedt vélekedéssel kapcsolatban, miszerint 2024-ben újra indul az elnöki posztért, Trump azt mondta Bollingnak: “Nem tudok semmit”, ami megakadályozná a megmérettetésben. “Szeretem az országunkat, azt fogom tenni, ami jó az országunknak” – zárta mondandóját.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Trump: ha elnök lennék 24 órán belül megoldódna az ukrajnai konfliktus

Donald Trump volt amerikai elnök azt mondta, ha ő lenne az elnök, 24 órán belül képes lenne tárgyalni az ukrajnai konfliktus békés megoldásáról. "Már most,...

Horvát elnök: lehet, hogy a németek hadban állnak Oroszországgal, de mi nem

Zoran Milanovic horvát elnök csütörtökön kommentálta a német külügyminiszter kijelentését, miszerint Európa "háborút vív Oroszország ellen", és azt mondta, hogy ez számára újdonság, és...

Orbán Viktor: azonnali tűzszünet kell

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az...