2023, március 21.
11.2 C
Budapest
1.2 C
Moszkva

Zelenszkij a Sky Newsnak: Putyin egy senki

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök “senkinek” nevezte az orosz elnököt, Vlagyimir Putyint, akivel nem érdemes tárgyalni. Az ukrán vezető korábban azt állította, hogy Putyin talán már nem is él.

A kijevi államfő a Sky Newsnak adott, szerdán rögzített interjúban tette a megjegyzéseket. Kay Burley újságíró azt kérdezte Zelenszkijtől, hogy mi történne, ha “egy szobában lenne egyedül Putyin elnökkel”, és hogy ez segítene-e megoldani az Oroszországgal fennálló konfliktust.

Hosszú szünet után Zelenszkij válaszolt: “Ez nem érdekel engem. Nem érdekel a találkozás. Nem érdekel a tárgyalás”.

Azt állította, hogy Putyin nem megbízható, és hozzátette: “Tényleg nem értem, ki hozza a döntéseket Oroszországban”.

“Most már túl késő?” kérdezte Burley.

“Túl késő? Nem érdekes” – válaszolta Zelenszkij. “Ki ő, most? A teljes körű invázió után számomra ő egy senki! Senki!”

Amikor csütörtökön megkérdezték a megjegyzésekről, Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy azok nem indokolnak választ. Zekenszkijt a béke platformján választották meg elnöknek, de nem tudta teljesíteni, mondta az orosz tisztviselő.

“Nem hajtotta végre a minszki megállapodásokat. Sőt, kiderült, hogy nem is állt szándékában végrehajtani őket. Háborúra készült” – értékelte Peszkov, utalva a 2014-2015-ös donbasszi békeútitervre.

Ugyanebben az interjúban Zelenszkij elismerte az orosz katonai előretörést, amelyet Moszkva veszteségekkel szembeni állítólagos közömbösségének tulajdonított, és köszönetet mondott az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek, amiért ígéretet tettek arra, hogy harckocsikat szállítanak Kijevnek.

Az ukrán elnök korábban azt állította, hogy azért utasította el a közvetlen kapcsolatfelvételt Putyinnal, mert “nem volt biztos abban, hogy az orosz elnök, aki időnként megjelenik a televízióban… az valóban Putyin”.

“Egyáltalán nem tudom, hogy él-e, hogy ő hozza-e a döntéseket, vagy valaki más” – jelentette ki Zelenszkij a múlt héten a davosi Világgazdasági Fórum egyik rendezvényén, amelyen virtuálisan részt vett.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ebben a hónapban azt mondta, hogy nincs értelme tárgyalni Zelenszkijjel, mert az ukrán elnök nem az a személy, aki Ukrajna külpolitikáját meghatározza.

A diplomata bizonyítékként említette Kijev visszavonulását a béketárgyalásoktól, ami tavaly áprilisban történt, nem sokkal azután, hogy Moszkva elvben elfogadta Ukrajna tűzszüneti javaslatát. A dokumentumtervezet a jelentések szerint a feltételek között szerepelt Ukrajna semlegessége és az a vállalás, hogy nem fogad külföldi katonai erőket. A nyugati nemzetek “megrántották Kijev láncát, és azt mondták, hogy “túl korai”” – jegyezte meg Lavrov.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó