2023, február 1.
5 C
Budapest
-0.1 C
Moszkva

A hagyományos értékek védelmét tűzte ki céljául a módosított orosz állami kultúrpolitika

A hagyományos értékek védelmének védelmét nevezete meg céljául az orosz állami kultúrpolitika alapjainak módosításáról szóló elnöki rendelet, amelynek szövegét szerdán az orosz hivatalos jogi információs portálon tették közzé.

“Az Oroszországi Föderáció előtt az a feladat áll, hogy megóvja Oroszország népét, megőrizze azokat az alapvető értékeket és elveket, amelyekre az orosz társadalom egysége épül. (.) Ez csak az egyénbe, az összoroszországi polgári identitás megőrzésébe és megerősítésébe való következetes befektetéssel lehetséges, a hagyományos orosz szellemi és erkölcsi értékek alapján. A közelmúltban ezek a beruházások egyértelműen elégtelenek voltak, ami humanitárius válság veszélyét idézte elő” – áll a dokumentumban.

A rendelet a válságnak az Oroszország jövője szempontjából a legveszélyesebb megnyilvánulásai közé sorolta a hagyományos orosz szellemi és erkölcsi értékek lerombolását, a soknemzetiségű nép egységének gyengülését, a társadalom kulturális szintjének csökkenését, az agresszió, az intolerancia növekedését, az “aszociális viselkedés” megnyilvánulásait, a társadalom atomizálódását, amely a baráti, családi és szomszédsági kapcsolatok felbomlásában, “az individualizmus növekedésében, mások jogainak semmibe vételében” nyilvánul meg.

Továbbá ide tartozik a dokumentum értelében “a történelmi emlékezet deformálódása, az orosz történelem jelentős korszakainak negatív értékelése, valamint Oroszország történelmi elmaradottságára vonatkozó hamis képzet terjesztése”.

Az állami kultúrpolitikát a szöveg az állami hatóságok tevékenységében határozza meg, a civil társadalom intézményeinek részvételével, amelynek célja a kultúra valamennyi ágának támogatása, megőrzése és fejlesztése, valamint “az egyén formálása az orosz társadalomra jellemző értékrend alapján”. A fő célok közé tartozik “a harmonikusan fejlett személyiség kialakítása, amely osztozik a hagyományos orosz szellemi és erkölcsi értékekben”, valamint “az orosz társadalom egységének és kohéziójának erősítése a kulturális és humanitárius fejlődésen keresztül”.

A rendelet egyebek mellett a hagyományos családi értékek és a házasság intézményének védelmére szólít fel, amelyet egy férfi és egy nő közötti kötelékként határoz meg. Kitér az orosz nyelv államnyelvi minőségében való védelmére és támogatására is. Különösen az idegen szókincs túlzott használata elleni fellépést szorgalmazza.

A nemzetközi kulturális és humanitárius kapcsolatok bővítéséről és támogatásáról szóló rész az orosz kultúra, nyelv és irodalom külföldi népszerűsítésének feltételeiről szóló bekezdésekkel egészült ki. Ezek egyebek között rendelkeznek a külhonban élők “összoroszországi polgári identitásának” megőrzéséről, valamint olyan intézkedések meghozataláról, amelyek célja “az oroszországi társadalom külső ideológia- és értékterjesztéssel, romboló információs és pszichológiai befolyással szembeni védelme”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Két újabb települést vont az ellenőrzése alá a Wagner-csoport a Donbasszban

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magáncég alapítója szerdán közölte, hogy az orosz erők ellenőrzésük alá vonták a Donyecki Népköztársaságban, az ukránok által csak Bahmut...

Putyin: meg kell akadályozni az orosz régiók ukrán lövetését

Prioritásnak nevezte a határmenti orosz régiók ukrán lövetésének megakadályozását Vlagyimir Putyin orosz elnök egy szerdai tanácskozáson. "Elsődleges feladat a lövetés lehetőségének kiküszöbölése, ez a katonai...

Hivatalos: már a fogyatékkal élőket is besorozzák az ukránok

Már mozgósíthatják azokat az ukránokat, akik egészségi állapotuk miatt korlátozottan vagy nem alkalmasak a katonai szolgálatra - jelentette a helyi média Roman Horbacsra, az...