2023, március 21.
18.4 C
Budapest
7.9 C
Moszkva

Politico: a nyugati országok már tárgyalnak a vadászgépek átadásáról Ukrajnának

A nyugati országok belső megbeszéléseket folytatnak arról, hogy esetleg vadászgépeket szállítanának Ukrajnának, de sokan attól tartanak, hogy egy ilyen döntés a konfliktus eszkalációjához vezethet. Mint a Politico című lap csütörtökön közölte, több nyugati diplomata és katonai körök képviselői szerint Ukrajna és a balti országok támogatják ezt az elképzelést.

“A következő természetes lépés a vadászgépek lennének” – mondta egy észak-európai ország diplomatája.

Washington a maga részéről közölte Kijevvel, hogy a repülőgépek szállítása “egyelőre nem járható” – mondta a fent idézett diplomata, de hozzátette: “Van ott egy piros vonal – de tavaly nyáron volt egy piros vonal a HIMARS [többszörös rakétavetők] esetében, és az is elmozdult. Aztán a harckocsiké volt, és az is elmozdult”.

Egy másik diplomáciai forrás egy európai nagyhatalomtól a Politicónak azt mondta, hogy “a harci gépek ma teljesen elképzelhetetlenek”, de lehet, hogy “két-három héten belül” lesz vita.

A lap szerint a vita valószínűleg még a harckocsik szállítása körüli vitánál is nehezebbnek bizonyul majd. Ugyanakkor Európában több tisztviselő és diplomata is azt mondta, hogy kormányaik már nem tartják esélytelennek az ötletet, de “az eszkalációtól való félelem továbbra is nagy”.

Egyes tisztviselők úgy vélik, hogy a jövő hónapban Ramsteinben tartandó megbeszélés inkább egy “vészhelyzeti terv kidolgozására fog összpontosítani arra az esetre, ha a jövőben valamikor sürgősen szükség lenne vadászgépekre, mintsem a közeljövőbeli szállításokról szóló megállapodás megkötésére”.

Európai diplomaták egyetértenek abban, hogy a Nyugat először ki akarja majd meríteni a légi támogatás minden más lehetőségét, beleértve több támadó drónt és esetleg nagy hatótávolságú rakétákat – írja a Politico. Emellett a repülőgépek küldése komoly logisztikai vállalkozás lenne Ukrajna szövetségesei számára – jegyzi meg a lap.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

A britek gyengített uránt tartalmazó lövedékeket adnak Ukrajnának

Az Egyesült Királyság "gyengített uránt tartalmazó páncéltörő lövedékeket" küld Ukrajnának - írja a Declassified UK. Annabel Goldie védelmi miniszter tegnap közölte ezt a Lord Hylton...

Varsó csatlakozni fog a közös lőszerbeszerzésről szóló európai uniós megállapodáshoz

Varsó csatlakozni fog az Ukrajna védelmi kapacitásainak növelését célzó közös lőszerbeszerzésről szóló európai uniós megállapodáshoz - jelentette be kedden Piotr Müller lengyel kormányszóvivő. Müller annak...

Moszkva közölte, hogy ez a négy ország biztosan nem lehet közvetítő a konfliktusban

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország nem hivatkozhat a semleges közvetítő szerepére az ukrajnai békefolyamatban, mivel érintettek az Oroszországgal fennálló konfliktusban - közölte...
spot_img

Videó