2023, január 27.
-0.4 C
Budapest
-4 C
Moszkva

Zelenszkij: a győzelmet a harctéren kell elérni, de nyitott vagyok a béketárgyalásokra

Volodimir Zelenszkij ismét kifejezte készségét a béketárgyalásokra Vlagyimir Putyinnal – közölte a Financial Times.

“Zelenszkij azt mondta, hogy “a győzelmet a csatatéren kell elérni”, ugyanakkor megismételte, hogy nyitott a béketárgyalásokra Vlagyimir Putyin (orosz) elnökkel” – írja a lap, amely videókonferencián keresztül beszélt az ukrán elnökkel.

Zelenszkij azt is mondta, hogy az Oroszországgal fennálló konfliktusban a patthelyzet “nem opció” Kijev számára, és ismét felszólította a Nyugatot, hogy nyújtson katonai támogatást Ukrajnának.

Ukrajna és Oroszország szinte az orosz katonai művelet kezdete óta tárgyalt a konfliktus diplomáciai rendezéséről, de a párbeszéd áprilisban megszakadt.

Az orosz külügyminisztérium később közölte, hogy Kijev maga függesztette fel a tárgyalásokat Oroszországgal, és nem válaszolt Moszkva szerződéstervezetre vonatkozó javaslataira.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki sajtótitkár megjegyezte, hogy az ukrán vezetés folyamatosan ellentmondásos nyilatkozatokat tesz, ami lehetetlenné teszi, hogy megértsük, mit akar Kijev, és

“a tárgyalások most a döntésük alapján és az ukrán fél által választott irányvonalnak megfelelően befagyasztásra kerültek”.

Május végén Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta, hogy Zelenszkij komolytalan feltételeket támaszt az Oroszországgal folytatott tárgyalások folytatásához és a Putyinnal való találkozáshoz.

Az orosz külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy Zelenszkij ragaszkodott ahhoz, hogy a tárgyalások kizárólag közte és Putyin között, közvetítők nélkül, és csak azután kezdődjenek, hogy Ukrajna a február 23-i állapot szerint visszaállította az ellenőrzést a területei felett.

Oroszország február 24-én katonai műveletet indított Ukrajnában. Vlagyimir Putyin elnök úgy jellemezte a célját, hogy “megvédi azokat az embereket, akiket a kijevi rezsim nyolc éven keresztül bántalmazott, népirtásnak vetett alá”. Ennek érdekében – mondta – tervezik “Ukrajna demilitarizálását és nácimentesítését”, valamint azt, hogy bíróság elé állítják a Donbasszban a “civilek elleni véres bűncselekményekért” felelős háborús bűnösöket.

Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint a fegyveres erők csak a katonai infrastruktúrára és az ukrán erőkre mérnek csapást, és március 25-én befejezték az első szakasz fő feladatait – jelentősen csökkentették Ukrajna harci potenciálját. Az orosz hadsereg szerint a fő cél Donbassz felszabadítása.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán Viktor: azonnali tűzszünet kell

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az...

A kritikus infrastruktúrát ért súlyos károkról számoltak be Ukrajnában a mai rakétacsapások után

Ukrajnában a rakétacsapások energetikai létesítményeket rongáltak meg az ország középső, déli és délnyugati régiókban - közölte az Ukrenergo a Telegram-csatornáján. "A Dnyipropetrovszk régióban az egyik...

Szijjártó: háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálni

A nemzetközi közösségnek háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálnia, az ukrajnai fegyveres konfliktus elhúzódását, eszkalációját kockáztató intézkedések helyett mielőbb párbeszédre lenne szükség -...