2023, január 27.
-0.4 C
Budapest
-4 C
Moszkva

Sojgu: 15 település került orosz ellenőrzés alá

Oroszország és szövetségesei újabb előrelépést értek el a Donbassz teljes elfoglalása felé – jelentette kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. A közelmúltban mintegy 15 település került az ellenőrzésük alá, köztük Szvjatogorszk – az a város, ahol az ukrán erők a múlt heti visszavonulásuk során felgyújtottak egy templomot.

Szvjatogorszk a Szevernyij Donyec folyó bal partján fekszik, és a Donyecki Népköztársaság (DNR) saját területének tekinti. A múlt héten felgyújtották és porig égették a városban található történelmi fakolostort. Oroszország azzal vádolta az ukrán erőket, hogy szándékosan gyújtották fel, hogy fedezzék visszavonulásukat. Ukrán tisztviselők az orosz csapatokat okolták az incidensért.

Hétfőn az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az ukrán csapatok felrobbantottak egy hidat ugyanebben a városban, elvágva ezzel a legrövidebb közúti kapcsolatot a város északi része és a DNR területei között. Szvjatogorszk a két Donbassz köztársaság határán fekszik.

Sojgu szerint az orosz és a szövetséges csapatok 15 települést foglaltak el a folyó közelében, amikor előrenyomultak. Azt állította, hogy a sikerek eredményeként a Luganszki Népköztársaság (LNR) által követelt terület 97 százalékát már felszabadították.

A miniszter azt állította, hogy Szeverodonyeck minden lakónegyede orosz ellenőrzés alatt áll, a harcok a város ipari külterületére korlátozódtak. Az ukrán katonák folyamatosan megadják magukat, így a hadifoglyok száma elérte a 6489-et – mondta.

Szeverodonyeckben található a Kijev által kinevezett Luganszki terület adminisztrációja. A városban az elmúlt hetekben intenzív harcok folytak az LNR milíciák és az orosz csapatok előrenyomulásával.

Kijevi tisztviselők a múlt héten azt állították, hogy az orosz csapatok bejutottak a városba, mielőtt egy hatalmas ellentámadást indítottak volna, amelynek célja a megsemmisítésük volt. Szerhij Gajdaj a Kijevvel szövetséges luganszki kormányzó, azt állította, hogy az ukrán csapatoknak egy ponton sikerült visszafoglalniuk a város felét, de később kénytelenek voltak visszavonulni.

Egyes szakértők úgy vélik, hogy a Szeverodonyeckben zajló események hasonlítanak a Mariupolban, a jelenleg a Donyecki Népköztársaság (DNR) által ellenőrzött terület egyik fontos kikötőjében történtekre. A város védői az Azovstal üzemben húzták meg magukat hetekig, miután elvágták őket a fő ukrán erőktől, mielőtt végül megadták magukat. Ugyanez történhet a szeverodonyecki helyőrséggel és az Azot vegyi üzemmel is – figyelmeztettek elemzők.

Az orosz miniszter szerint Mariupol, amelyet a DNR a múlt hónapban teljesen elfoglalt, fokozatosan visszatér a békés élethez. A kikötő újra fogad teherhajókat, a közszolgáltatók pedig javítják a városi közműveket, például a vízellátó rendszert és az elektromos hálózatot.

A védelmi minisztérium és az orosz vasúttársaság, az RZsD “megteremtette a feltételeket ahhoz, hogy újrainduljon a teljes körű tranzitforgalom Oroszország, Donbassz, Ukrajna és a Krím között” – mondta Sojgu. Elmondta, hogy Mariupolba, Bergyanszkba és Herszonba már elindultak a szállítmányok. Az utóbbi két célállomás Ukrajna orosz ellenőrzés alatt álló részein található. A miniszter elmondta, hogy a vasútvonalak felújítása mintegy 1200 kilométernyi pályát érint.

Oroszország február végén támadta meg szomszédos államot, miután Ukrajna nem hajtotta végre az először 2014-ben aláírt minszki megállapodások feltételeit, és Moszkva végül elismerte a Donbassz köztársaságokat. A német és francia közvetítéssel létrejött jegyzőkönyvek célja az volt, hogy a szakadár régiók különleges státuszt kapjanak az ukrán államon belül.

A Kreml azóta követeli, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik az Egyesült Államok vezette NATO-hoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt, és cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint a két köztársaság erőszakos visszafoglalását tervezi.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán Viktor: azonnali tűzszünet kell

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az...

A kritikus infrastruktúrát ért súlyos károkról számoltak be Ukrajnában a mai rakétacsapások után

Ukrajnában a rakétacsapások energetikai létesítményeket rongáltak meg az ország középső, déli és délnyugati régiókban - közölte az Ukrenergo a Telegram-csatornáján. "A Dnyipropetrovszk régióban az egyik...

Szijjártó: háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálni

A nemzetközi közösségnek háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálnia, az ukrajnai fegyveres konfliktus elhúzódását, eszkalációját kockáztató intézkedések helyett mielőbb párbeszédre lenne szükség -...