2022, június 29.
25.6 C
Budapest
17.7 C
Moszkva

Moszkva felfüggeszti az orosz-japán halászati megállapodást

Oroszország felfüggeszti a Japánnal a tengeri élő erőforrások halászata terén folytatott együttműködésről szóló kormányközi megállapodás végrehajtását mindaddig, amíg Tokió nem teljesíti pénzügyi kötelezettségeit – közölte kedden Maria Zaharova orosz külügyi szóvivő.

A Zaharova által közölt indoklás szerint Tokió késleltette a Szahalin régiónak nyújtott ingyenes technikai segítségnyújtásról szóló éves végrehajtási dokumentum aláírását és ezzel a megállapodás alapján esedékes kifizetéseket is. A diplomata rámutatott, hogy márpedig ez a kormányközi megállapodás szerves része.

“A jelenlegi helyzetben kénytelenek vagyunk úgy dönteni, hogy felfüggesztjük az 1998-ban megkötött megállapodás végrehajtását mindaddig, amíg a japán fél nem teljesíti valamennyi pénzügyi kötelezettségét” – írta Zaharova.

A szóvivő szerint Moszkva az ezen a megállapodáson alapuló együttműködést mindig a kétoldalú kapcsolatok egyik fontos irányának tekintette a halászat területén.

“Ez a két ország érdekegyensúlya alapján létrejött megállapodás lehetővé tette a japán halászok számára, hogy az Oroszországi Föderációhoz tartozó déli Kuril-szigetek közelében az orosz fél által kiosztott kvótán belül halászhassanak” – mutatott rá diplomata.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS