2023, január 27.
0.7 C
Budapest
-3.6 C
Moszkva

Moszkva felfüggeszti az orosz-japán halászati megállapodást

Oroszország felfüggeszti a Japánnal a tengeri élő erőforrások halászata terén folytatott együttműködésről szóló kormányközi megállapodás végrehajtását mindaddig, amíg Tokió nem teljesíti pénzügyi kötelezettségeit – közölte kedden Maria Zaharova orosz külügyi szóvivő.

A Zaharova által közölt indoklás szerint Tokió késleltette a Szahalin régiónak nyújtott ingyenes technikai segítségnyújtásról szóló éves végrehajtási dokumentum aláírását és ezzel a megállapodás alapján esedékes kifizetéseket is. A diplomata rámutatott, hogy márpedig ez a kormányközi megállapodás szerves része.

“A jelenlegi helyzetben kénytelenek vagyunk úgy dönteni, hogy felfüggesztjük az 1998-ban megkötött megállapodás végrehajtását mindaddig, amíg a japán fél nem teljesíti valamennyi pénzügyi kötelezettségét” – írta Zaharova.

A szóvivő szerint Moszkva az ezen a megállapodáson alapuló együttműködést mindig a kétoldalú kapcsolatok egyik fontos irányának tekintette a halászat területén.

“Ez a két ország érdekegyensúlya alapján létrejött megállapodás lehetővé tette a japán halászok számára, hogy az Oroszországi Föderációhoz tartozó déli Kuril-szigetek közelében az orosz fél által kiosztott kvótán belül halászhassanak” – mutatott rá diplomata.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán Viktor: azonnali tűzszünet kell

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az...

A kritikus infrastruktúrát ért súlyos károkról számoltak be Ukrajnában a mai rakétacsapások után

Ukrajnában a rakétacsapások energetikai létesítményeket rongáltak meg az ország középső, déli és délnyugati régiókban - közölte az Ukrenergo a Telegram-csatornáján. "A Dnyipropetrovszk régióban az egyik...

Szijjártó: háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálni

A nemzetközi közösségnek háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálnia, az ukrajnai fegyveres konfliktus elhúzódását, eszkalációját kockáztató intézkedések helyett mielőbb párbeszédre lenne szükség -...